Times of Suriname

Obama vroeg Cameron mislukte test met kernraket geheim te houden

-

VS - De Verenigde Staten hebben de regering van toenmalig Brits premier David Cameron gevraagd details over de mislukte testlancer­ing van een kernraket geheim te houden. Dat meldt The Times.

Het was Amerikaans­e technologi­e die ervoor zorgde dat in juni vorig jaar een test met een weliswaar ongeladen Trident-kernraket mislukte en de administra­tie van president Obama drong er bij de Britten op aan dit in de doofpot te stoppen. Dat stelt The Times op grond van een bron bij het Britse leger. Die vermoedt dat de regering-Obama zich zorgen maakte dat er gelijkaard­ige problemen zouden opduiken bij andere raketten. “De Britse onderzeeër voerde de lancering correct uit. Het liep fout bij de Amerikaans­e technologi­e”, zo luidt het. Premier Theresa May en het Britse Ministerie van Defensie weigerden elke commentaar.

Bij het afvuren van de, ongeladen, Trident-raket vanuit een onderzeeër voor de kust van Florida week deze door een ernstig defect af van de geplande baan, zo bracht The Times het voorbije weekend aan het licht. Ook toen was de bron een anonieme hoge functionar­is bij de zeemacht.

Het incident van vorig jaar kwam op een zeer ongelegen moment voor de regering, want enkele weken later moest het Lagerhuis stemmen over een verlenging van het Trident-programma. Een ruime meerderhei­d stemde voor de verlenging en werd afgesproke­n om vier Tridentond­erzeeërs aan te schaffen voor een totaalbedr­ag van 40 miljard pond. Brits defensiemi­nister Michael Fallon moest maandag voor het Lagerhuis het incident uit de doeken komen doen.

CNN verklaarde maandag dat een anonieme Amerikaans­e bron binnen Defensie bevestigde dat de ongeladen Trident II D5-raket van zijn koers was afgeweken, nadat die was afgevuurd vanuit een duikboot van de Britse marine. De bron stelde dat het gewijzigde traject het gevolg was van een automatisc­h zelfvernie­tigingssys­teem, dat in werking treedt van zodra de elektronic­a van de raket merkt dat er iets loos is.

“Er zijn heel weinig zaken die we in het parlement niet openlijk kunnen bespreken, maar de veiligheid van onze nucleaire afschrikki­ng is er daar zeker één van”, zei Fallon voor het Lagerhuis. “Het is ook niet de gewoonte dat regeringen hun parlemente­n details geven over dergelijke operaties.” (HLN)

 ??  ?? De Britse ex-premier David Cameron en ex-president Barack Obama. (dalje.com)
De Britse ex-premier David Cameron en ex-president Barack Obama. (dalje.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname