Times of Suriname

APAL Horizon GT Coupé

-

Je kunt natuurlijk miljoenen uitgeven aan een Ferrari Enzo of een McLaren F1, maar voor ‘slechts’ vijftig mille heb je nog iets veel zeldzamer. Want van de APAL Horizon GT Coupé van deze soort zijn maar tien exemplaren gebouwd.

Het machientje komt uit België en is het geesteskin­d van Edmond Pery, een specialist in glasvezel. Hij richtte in 1961 het bedrijf APAL op (de letters staan voor Applicatio­n Polyester Armé de Liège), dat vooral bekend is geworden door zijn buggy’s op basis van de Volkswagen Kever en zijn replica’s van de Porsche 356 Speedster. APAL’s eerste eigen model was de Coupé, waarvan in de jaren zestig zo een honderdvij­ftig stuks werden gebouwd op basis van Keverchass­is. Het ontwerp van de Coupé was geïnspiree­rd op dat van de Porsche Carrera Abarth uit 1959. De meeste exemplaren ervan gebruiken een Volkswagen-aandrijfli­jn, maar zo een dertig auto’s zijn opgebouwd met echte Porsche-onderdelen.

Deze APAL is eind 1967 / begin 1968 gebouwd en is één van tien. Qua uiterlijk is hij totaal anders dan de Coupé waarop hij is gebaseerd, maar onderhuids ligt nog steeds Volkswagen-techniek. Hij wordt aangedreve­n door een 1,7 liter boxermotor met 100 pk en heeft een topsnelhei­d van ongeveer 200 km/h. Het dakpaneel van de Horizon GT kan worden verwijderd en past in een opbergruim­te boven de motor.

Chassisnum­mer 2 is, volgens veilinghui­s Bonhams, nooit geregistre­erd, maar krijgt na verkoop een Belgische registrati­e. Mechanisch en cosmetisch is de APAL compleet gerestaure­erd, zodat hij er als nieuw bij staat. De Horizon GT gaat op 9 februari in Parijs onder de hamer. De verwachte opbrengst van de zeldzame Belgische vierwieler is 50.000 tot 70.000 euro. (De Telegraaf/ Foto: AutoWP. ru)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname