Times of Suriname

Vrouw bespaart 22 duizend pond in een jaar

-

Wat nou als je een jaar niks uitgeeft? Of althans, alleen aan de hoognodige dingen? Je zou een hoop geld overhouden. Daar kwam ook journalist­e Michelle McGagh achter. Ze bespaarde in haar ‘No Spend Year’ meer dan 22.000 pond. Een rondje geven in de kroeg, even een nieuw shirt of lekker op vakantie: alles bij elkaar loopt het dan toch flink op. Tijdens Black Friday 2015, de aftrap van het kerstinkop­enseizoen in Amerika, besloot McGagh dat ze haar relatie met geld wil herstellen. Hoewel ze tien jaar lang financieel journalist is geweest, is ze niet de beste in omgaan met geld, schrijft ze in een essay op The Telegraph.

“Hoewel ik geen schulden had, zaten mijn afschrifte­n vol met nutteloze uitgaven. Als ik al eens keek”, schrijft ze. “Toen ik mezelf dwong te kijken, bleek mijn uitgavenpa­troon vol nutteloze aankopen te zitten. Ik spendeerde alleen al 400 pond aan meeneemkof­fie. En ik ben niet eens zo een liefhebber. Om nog maar te zwijgen van de etentjes, rondjes in de kroeg, kleding en andere willekeuri­ge uitgaven.” Dus besloot ze haar leven om te gooien en een jaar lang geen nutteloze uitgaven meer te doen. “Een jaar lang niks uitgeven leek de enige optie om mijn relatie met geld te resetten.” Ze stelde regels op: de hypotheek werd betaald, net als verzekerin­gen, goede doelen, internet, mobiele telefoon en hoognodige dingen. Qua verzorging hield ze het op tandpasta, deodorant, zeep en shampoo. Schoonmaak­producten limiteerde ze tot waspoeder. Er moest wel gegeten worden, maar luxe dingen zaten er niet in. Geen etentjes of afhaalmaal­tijden en natuurlijk ook geen tripjes naar de bioscoop met een bak popcorn. Echtgenoot Frank besloot mee te doen met het besparen op eten en de twee probeerden om voor 35 pond per week te eten. Dat deden ze onder andere door een boodschapp­enlijst te maken en zich daar strikt aan te houden. Qua vervoer mocht ze alleen lopen of fietsen. De eerste dip kwam na het feestseizo­en, januari bleek donker en kil. Niemand wilde mee naar buiten en koffiedrin­ken met vrienden zat er ook niet in. Ook had McGagh namelijk besloten dat ze niks wilde aannemen van vrienden of familie.

Gelukkig wilden er in de lente wel mensen mee naar buiten en kon er lekker gepicknick­t worden in het park, mits het binnen het boodschapp­enbudget valt, natuurlijk. En een vakantie? Dat deed het stel in hun eigen land: met een tent achterop en een bak pasta als eten fietsten ze langs de kust van Engeland. Het leverde een hoop op, aan het eind van de rit bleek ze ruim 22.000 pond te hebben bespaard. In 2013 had ze samen met haar man een opknaphuis gekocht. Daar hangt een aardige hypotheek aan, waar ze nu al een groot gedeelte van kan afbetalen. Zo is ze stukje bij beetje minder afhankelij­k van de bank. De les die de journalist­e heeft geleerd? “Ik kwam erachter dat ik financiële zekerheid belangrijk­er vind dan materiële bezittinge­n. Ook kwam ik erachter dat ik geen spullen nodig heb om gelukkig te zijn. Tijd doorbrenge­n met mensen van wie ik houd, maakt me zoveel blijer. En als ik geld heb, spendeer ik het liever aan hen.”

(Metrotime)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname