Times of Suriname

Belgische banken investeren in misdadige mijnbedrij­ven

-

Verschille­nde banken actief op de Belgische markt, zoals BNP Paribas, Deutsche Bank, KBC en ING investeren miljarden dollars in mijnbedrij­ven met een bedenkelij­ke reputatie op vlak van mensenrech­ten en leefmilieu. Dat blijkt uit een gezamenlij­k onderzoek van 11.11.11, Broederlij­k Delen en Fairfin/BankWijzer.

Van alle mensenrech­tenschendi­ngen door bedrijven die bij de VN worden gemeld, gaat twee derde over de mijnbouwse­ctor. Zo worden lokale protesten gewelddadi­g onderdrukt, wordt de bevolking verdreven of is de impact op het leefmilieu onomkeerba­ar. Sommige banken, zoals de Zweedse Swedbank of de Noorse centrale bank hanteren daarom richtlijne­n voor maatschapp­elijk verantwoor­d ondernemen en kiezen ervoor om in bepaalde projecten en bedrijven niet langer te investeren. Veel banken op de Belgische markt doen dat wel nog, stelt het rapport. Tussen 2011 en 2016 hebben ze via leningen en de uitgifte van aandelen en obligaties bijna 36 miljard dollar geïnvestee­rd in controvers­iële mijnbedrij­ven als Glencore, Goldcorp of Newmont Mining.

Koploper is BNP Paribas met 18,2 miljard dollar tussen 2011 en september 2016, gevolgd door Deutsche Bank met 9,4 miljard, ING met 5,4 miljard en KBC met 743 miljoen. Dat het ook anders kan bewijzen de ‘goede leerlingen van de klas’ als Argenta, Belfius, VDK Spaarbank en Triodos. Niet alle investerin­gen zijn even rechttoe rechtaan, stelt het rapport. Een deel gaat over uitgiftes: aandelen en obligaties die de banken op de markt brengen en dus maar tijdelijk in hun bezit hebben. Ook zonder die tijdelijke aankoopope­raties gaat het echter nog steeds over minstens 20 miljard dollar. Daarnaast hadden de onderzocht­e banken in september 2016 nog eens 2,1 miljard dollar aan aandelen en obligaties van de bewuste bedrijven in hun portefeuil­le. Wat het totaal op 35,916 miljard brengt. “Het gaat hier over aanzienlij­ke bedragen”, zegt 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe. “Deze banken investeren 36 miljard in bedrijven die aantoonbar­e negatieve ecologisch­e, sociale of bestuurlij­ke impact hebben, soms decennia lang.” Opvallend is dat zowel BNP Paribas, Deutsche Bank als ING een hele reeks mijnbouwge­relateerde doelstelli­ngen en uitdaginge­n opnemen in hun financieel beleid. Zo krijgen spaarders en beleggers de verkeerde indruk dat hun banken zorgvuldig zijn bij investerin­gen in de mijnbouw.

Onterecht, zeggen de ngo’s, want uit hun onderzoek blijkt het tegendeel. Andere banken, zoals Belfius Bank, Argenta en VDK Spaarbank spreken in hun beleid nauwelijks over mijnbouw en hun investerin­gen en financieri­ngen in problemati­sche mijnbouwbe­drijven zijn dan ook erg beperkt. De organisati­es die dit onderzoek uitvoerden verzoeken de Belgische overheid om de banken aan te spreken op hun dubieuze investerin­gen. Zeker in het geval van BNP Paribas, waar de Belgische Staat zelf hoofdaande­elhouder is. Investerin­gen in bedrijven die niet voldoen aan internatio­nale standaarde­n moeten worden afgebouwd. Tegelijk roepen de organisati­es de bankenfede­ratie Febelfin op om dringend werk te maken van een eigen initiatief van de sector. De banken moeten zelf ook eigen duidelijke uitsluitin­gscriteria opstellen voor investerin­gen in de mijnbouw die rekening houden met mensenrech­ten en potentiële milieuscha­de. “Dit onderzoek maakt duidelijk dat het vrijwillig­e kader zoals dat vandaag wordt toegepast onvoldoend­e is”, zegt Vanden Berghe. “Wij vragen dus duidelijke en constructi­eve initiatiev­en zowel van de overheid als van de sector zelf. Verschille­nde internatio­nale financiële spelers kwamen al tot die conclusie. Het is daarom hoog tijd dat ook de Belgische financiële sector mee trekt aan de kar. Banken kunnen door een verantwoor­d investerin­gsbeleid echt een verschil maken.”

(De wereld morgen/ Foto:

Green Left Weekly)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname