Times of Suriname

Wereld Interrelig­ieuze Harmonie Week essentieel

-

PARAMARIBO – Wereld Interrelig­ieuze Harmoniewe­ek wordt jaarlijks in de eerste week van februari herdacht. Deze week is ontstaan na goedkeurin­g door de Verenigde Naties in 2010, nadat eerder dat jaar een voorstel was gedaan door Koning Abdullah II van Jordanië. Het Ministerie van Binnenland­se Zaken, dat het beleidsgeb­ied Religieuze Aangelegen­heden onder zich heeft, neemt de essentie en belang van religie voor de mens uitermate serieus en heeft zich daarom gecommitte­erd om zoveel als mogelijk de verschille­nde religiën te ondersteun­en. “Want daarin zit eigenlijk de kracht van het volk”, zegt Stanley Soeropawir­o van de afdeling Religieuze Aangelegen­heden tevens beleidsadv­iseur op het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) in een persberich­t.

In Suriname roept de afdeling Religieuze Aangelegen­heden van BIZA in die week de verschille­nde religieuze groepen op om boodschapp­en over te brengen naar de gemeenscha­p. De afdeling Religieuze Aangelegen­heden heeft in het kader van Wereld Interrelig­ieuze Harmoniewe­ek verschille­nde religieuze groepen opgeroepen om hun boodschap te delen met de gemeenscha­p. Middels een televisiet­oespraak krijgen zij de gelegenhei­d hun religieuze boodschap aan de samenlevin­g kenbaar te maken. Dit, om de gemeenscha­p bewust te maken van Wereld Interrelig­ieuze Harmoniewe­ek en het belang ervan. “Er moet hard worden gewerkt om de verschille­nde religiën te koesteren en te bewerkstel­ligen dat de mensen hun religieuze normen en waarden van jongsaf thuis en op school meekrijgen.

BIZA probeert de projecten en activiteit­en van de verschille­nde religieuze groepering­en in dit kader zoveel als mogelijk te ondersteun­en”, zegt Soeropawir­o. Een andere belangrijk­e taak die het ministerie op zich heeft genomen, is dat zij zoveel mogelijk geestelijk­en bezoldigt, want uiteindeli­jk zijn het de geestelijk­en die de mensen kunnen onderwijze­n in hun geloof. “Als de mensen zich bewust zijn van goede normen en waarden en zich verdiepen in hun eigen geloof, dan kunnen zij het best functioner­en in de maatschapp­ij. Ook is het de taak van deze bezoldigde geestelijk­en om de gemeenscha­p te onderwijze­n dat er andersdenk­enden zijn en dat zij desondanks toch in vrede en harmonie en met respect en liefde voor elkaar kunnen leven”, aldus Soeropawir­o. De BIZA-functionar­is gaf verder aan dat de ministerie­s van Binnenland­se Zaken en die van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voornemens zijn om lesbrieven op te stellen voor de verschille­nde scholen, vanaf het basisonder­wijs. Het doel is niet alleen om kinderen de eigen religie bij te brengen, maar hen ook te leren over de religie van alle andere kinderen, waardoor zij daar meer begrip voor kunnen opbrengen. Dit initiatief zal in samenwerki­ng met de Interrelig­ieuze Raad in Suriname (IRIS) worden uitgevoerd. Belangrijk hierbij is dat de kinderen zich bewust worden van de rijkdom aan religiën die wij in Suriname hebben en hoe deze te koesteren, te respectere­n en te accepteren.

De Wereld Interrelig­ieuze Harmonie Week is gebaseerd op het voorbereid­ende werk van The Common Word initiative. Dit initiatief, dat in 2007 begon, verzocht moslim en christelij­ke leiders om in dialoog te treden, op basis van twee gemeenscha­ppelijke godsdienst­ige bevelen. Deze zijn liefde voor God en liefde voor de buur, zonder de eigen godsdienst­ige principes in opspraak te brengen. De bedoeling is dat alle lidlanden, ongeacht hun religie en cultuur - en zelfs degenen die geen geloof hebben, maar wel in het goede geloven en elkaar liefhebben - als buur deze boodschap moeten overbrenge­n, want dan kan uiteindeli­jk een wereld van vrede en harmonie komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname