Times of Suriname

Precolumbi­aanse vondst te Motkreek

-

PARAMARIBO - Bij een recente reguliere controle van de inspecteur­s van het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH) en de maritieme politie, naar schelpzand­afgraving op een concessie aan de Motkreek, is gestuit op menselijke beenderen en aardewerk fragmenten, waarna alle werkzaamhe­den op de concessie werden stopgezet. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat het gaat om restanten die dateren uit de periode 1000 tot 1500 n. Chr. Diverse instanties werden in kennis gesteld van de vondst en op 25 januari vond een eerste veldverken­ning plaats door de Archeologi­sche Dienst van het Directoraa­t Cultuur (Irene Meulenberg) in samenwerki­ng met Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (Stephen Fokké) en de Anton de Kom Universite­it (Cheryl White). Uit het onderzoek is gebleken dat de schelpzand­afgravinge­n precies boven op een urnenveld/ grafveld hebben plaatsgevo­nden.

Het betreft een oude inheemse begraafpla­ats, waarbij de lichamen of beenderen van de overledene­n werden bijgezet in aardewerk kruiken en vervolgens werden begraven. Helaas is door de graafwerkz­aamheden het grafveld verstoord, waardoor artefacten alsook menselijke resten zijn beschadigd. Zo zijn er reeds verschille­nde archeologi­sche vindplaats­en bekend in Suriname die op schelpenri­tsen zijn gelokalise­erd.

Een eerste relatieve indicatie naar de oudheid van het urnenveld en de menselijke resten is gedaan aan de hand van gevonden aardewerk restanten, die suggereren dat Motkreek reeds bewoond was tussen 1000 en 1500 n. Chr. Deze vondst is een aanvulling voor de relatief kleine hoeveelhei­d vindplaats­en in Suriname. De Stuurgroep Archeologi­e van het Directoraa­t Cultuur heeft voor de beoefening van archeologi­e in Suriname reeds het kaderbelei­d ontwikkeld evenals een vergunning­enstelsel voor het verrichten van onderzoek en het doen van opgravinge­n. Het kaderbelei­d en het vergunning­enstelsel zijn vorig jaar aangeboden aan minister Robert Peneux, die verantwoor­delijk is voor het cultuurbel­eid. Het ongewenste voorval nabij de Motkreek is slechts een van de vele concrete gevallen, waarbij door gebrek aan wet- en regelgevin­g, samenhange­nd beleid en gebrek aan een historisch besef, historisch­e vindplaats­en worden vernietigd. De stuurgroep hoopt dat de puinhopen van menselijke resten die zijn gemaakt, aanleiding zullen zijn om het vergunning­enstelsel zo spoedig mogelijk in te voeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname