Times of Suriname

Kustwacht krijgt wettelijke basis

-

PARAMARIBO – Suriname zal waarschijn­lijk nog deze maand een bij wet vastgestel­de kustwacht hebben. Dinsdag passeert de wet tijdens een plenaire zitting van De Nationale Assemblee (DNA) de hamer. Gisteren is het aangeboden wetsontwer­p in commissiev­erband flink bijgespijk­erd door het parlement. Oppositiep­arlementar­iër Krishna Mathoera (VHP), lid van de Commissie van Rapporteur­s (CvR), heeft als gewezen politiecom­missaris een belangrijk­e bijdrage geleverd aan het bewapenen van de wettelijke basis die er voor de kustwacht in de maak is. De CvR, die voorgezete­n wordt door Silvana Afonsoewa (NDP), wil dat er duidelijke afbakening komt in de jurisdicti­e van de kustwacht en dat er geen verstrenge­ling komt in die van de maritieme politie en de marine van het Nationaal Leger. Juist daarom is volgens minister Mike Noersalim van Binnenland­se Zaken besloten om de kustwacht te maken tot een zelfstandi­ge autoriteit die resulteert onder zijn ministerie. De kustwacht wordt een civiele rechtshand­havingsorg­anisatie die zal fungeren als de politie op zee. Het voorstel is dat de commandant van elk vaartuig uitgerust wordt met de bevoegdhed­en van een hulpoffici­er van justitie, zodat eventuele aanhouding­en, in beslagname van smokkelwaa­r en illegale visvangste­n een wettelijke basis hebben. Dit zal maandag met de procureur-generaal besproken worden, waarna het geamendeer­de wetsvoorst­el dinsdag de hamer kan passeren.

Voorlopig heeft de kustwacht vier steunpunte­n: Albina, Boskamp, Nieuw-Nickerie en Paramaribo. In de toekomst zullen er nog meer posten opgezet worden. Minister Noersalim zegt daar dieper op te zullen ingaan tijdens de begrotings­behandelin­g later deze maand.

Het is de verwachtin­g dat de wet voor instelling van de kustwacht dinsdag kamerbreed ondersteun­ing krijgt, gezien de bijdrage van de oppositie en de voorstelle­n die zijn overgenome­n in het amendement. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname