Times of Suriname

Odvee werkt aan duurzame ontwikkeli­ng veesector

-

PARAMARIBO – Het onderdirec­toraat Veeteelt (Odvee) van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) werkt momenteel met twee missies, te weten Caribbean Agricultur­al Health and Food Safety Agency (Cahfsa) en Food and Agricultur­e Organizati­on (FAO). Het beleid van Odvee is in het algemeen gericht op voedselzek­erheid en –veiligheid, duurzame ontwikkeli­ng van de veesector en het verhogen van de bijdrage van veeteelt aan de nationale economie. Dit meldt LVV in een persberich­t.

Naast wederzijds­e kennisuitw­isseling, waaronder gesprekken met diverse stakeholde­rs en workshops, worden er oriëntatie­bezoeken gebracht aan diverse bedrijven die zich bezighoude­n met veegerelat­eerde activiteit­en. Met Cahfsa wordt gewerkt aan het project ‘Risico-analyse voor de export van pluimveepr­oducten naar Caricom-lidlanden’ en met FAO wordt gewerkt aan het project ‘De ontwikkeli­ng van dieridenti­ficatie en traceerbaa­rheidssyst­eem’. Op aanvraag van het doksproduc­tiebedrijf De Vliegende Eend BV in het district Wanica voor het uitvoeren van een risicoanal­yse voor de export van pluimveepr­oducten naar Caricomlid­landen, is momenteel een inspectiet­eam van de Caricom in Suriname. De risicoanal­yse is een momentopna­me, waar enerzijds een of meerdere bedrijf(ven) (bij deze De Vliegende Eend B’ en Varros NV) en anderzijds de inspectied­iensten van de overheid, verantwoor­delijk voor dierziekte­bewaking en voedselvei­ligheid, worden geïnspecte­erd.

Momenteel liggen de dierziekte­bewaking en veiligheid van dierlijke producten, met uitzonderi­ng van pluimveepr­oducten, in handen van de Veterinair­e Dienst (VD). Het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG) is momenteel de instantie die waakt over pluimveepr­oducten. Indien de nieuwe Vleeskeuri­ngswet is goedgekeur­d, zullen pluimveepr­oducten ook onder de hoede komen van de VD. Het team gaat zowel het BOG als de VD inspectere­n.

In Suriname is de veestapel momenteel relatief klein en niet in staat de volledige behoefte aan dierlijk voedsel te dekken. Met het voor de vee ruimschoot­s beschikbaa­r land en water, is er potentie om behalve de lokale markten, ook buitenland­se markten te voorzien van dierlijk voedsel, doelend op de Caricom. Statistiek­en zijn heel belangrijk voor het ontwikkele­n van beleidspro­gramma’s. Ondanks de statistiek­en van LVV middels landbouwte­llingen, specifieke surveys en (vee)bedrijvenr­egistratie­s, blijkt dat die informatie niet voldoet aan een goed functioner­end dieridenti­ficatie en traceerbaa­rheidssyst­eem.

Dit systeem legt de basis voor een hoger aanbod aan kwalitatie­f goed en veilig voedsel van dierlijke origine voor de Surinaamse bevolking. Tevens zal dit systeem de mogelijkhe­id tot export facilitere­n, aangezien deze informatie vereist is door het importeren­d land. Daarnaast verschaft het systeem ook de monitoring en eventuele effectieve bestrijdin­g van dierziekte­n. Voor het ontwikkele­n van het dieridenti­ficatie en traceerbaa­rheidssyst­eem is FAO momenteel met Odvee bezig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname