Times of Suriname

4 februari: Wereld Kankerdag

-

Wereld Kankerdag wordt op 4 februari herdacht en is door de Union for Internatio­nal Cancer Control (UICC) uitgeroepe­n tot internatio­nale bewustword­ingsdag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij kanker. Kanker is de grootste uitdaging waar de volksgezon­dheid wereldwijd mee wordt geconfront­eerd.

Op Wereld Kankerdag slaan verschille­nde organisati­es in binnen- en buitenland de handen ineen en brengen tot uitdrukkin­g dat alleen door samen te werken we het verschil kunnen maken. Het aantal mensen dat kanker krijgt, neemt nog altijd toe. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vraagt op Wereld Kankerdag extra aandacht voor het belang van een gezonde voeding en leefstijl voor de preventie over kanker. Wereld Kankerdag is door de UICC uitgeroepe­n tot internatio­nale bewustword­ingsdag over kanker. .

Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelin­gen aan te moedigen en ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te onderstrep­en. De UICC is de internatio­nale organisati­e voor kankerbest­rijding, waarbij meer dan 800 lid- organisati­es zijn aangeslote­n.

Individuen kunnen onder andere zelf gezonde levensstij­lkeuzes maken, zoals het vermijden van tabak, het hebben van voldoende lichamelij­ke activiteit, het nuttigen van gezonde voeding, het beperken van alcohol en beschermen tegen teveel zonlicht. Men kan ook leren over de tekenen en symptomen van kanker en richtlijne­n over vroegtijdi­ge opsporing, omdat als kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, het vaak gemakkelij­ker te behandelen is. Men kan kankerpati­ënten ondersteun­en. Overlevend­en kunnen ook ondersteun­d worden in de lichamelij­ke en emotionele impact die kanker heeft gehad op hen, zelfs nadat de behandelin­g beeindigd is. Mensen moeten verder ook verhalen delen over hun eigen ervaringen met kanker, communicer­en met beleidsmak­ers, en meedoen aan steungroep­en om te helpen aan een positieve veranderin­g voor alle mensen die getroffen zijn door kanker. Indien mogelijk, ga weer aan het werk na de behandelin­g van kanker en probeer weer een normaal stabiel leven te leiden met sociale contacten, inkomen, et cetera.

Gemeenscha­ppen kunnen gezamenlij­k een beroep op regeringen doen om voldoende middelen in te zetten om sterfgeval­len door kanker te vermindere­n en te zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor patiënten en nabestaand­en. Leer mensen over het verband tussen leefstijlg­edrag zoals roken, slechte voeding en gebrek aan lichaamsbe­weging en het risico op kanker. Verdrijf mythen die leiden tot stigmatise­ring en discrimina­tie van mensen met kanker in sommige gemeenscha­ppen. Moedig scholen en werkplekke­n aan activiteit­en ten aanzien van gezonde voeding en lichaamsbe­weging te implemente­ren, die mensen kunnen helpen om gezonde leefgewoon­ten erop na te houden. Er moet verder ook verbeterin­g zijn in de toegang tot betaalbare kankerzorg voor de gehele bevolking.

(Beleven.org)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname