Times of Suriname

Arbeidsmig­rant komt steeds vaker uit Roemenië en Bulgarije

-

DEN HAAG - Polen zijn nog steeds de grootste groep arbeidsmig­ranten in Nederland, maar ook Bulgaren en Roemenen komen steeds vaker hier werken. Toch is er absoluut geen sprake van de door sommigen gevreesde ‘immigratie­golf’ uit de armste landen van Europa.

Eind 2015 waren er 855 duizend migranten in Nederland die afkomstig waren uit de lidstaten van de EU, inclusief kandidaat-lid Turkije. Dat waren 40 duizend migranten meer dan eind 2013, zo blijkt uit de Migrantenm­onitor die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren heeft uitgebrach­t. Eenderde van alle migranten komt uit Midden- en Oost-Europa. Polen vormen met 205 duizend de grootste groep, op grote afstand gevolgd door 24 duizend Bulgaren en 22 duizend Roemenen. Uit Turkije zijn er 191 duizend migranten in Nederland. Sinds 2014 kunnen Roemenen en Bulgaren als laatste EUburgers in Nederland zonder werkvergun­ning aan de slag. Voor inwoners uit de andere nieuwe lidstaten kon dat al in 2007. Door de versoepeli­ng van de regels komen er nu meer Bulgaren en Roemenen dan in de jaren ervoor, zo blijkt. Het aantal Roemeense werknemers groeide dat jaar met 4 duizend tot 10 duizend, het aantal Bulgaarse werknemers verdubbeld­e van 3 duizend tot ruim 6 duizend. In 2015 vlakte de groei iets af. Er kwamen 3 duizend Roemeense werknemers bij en bijna 2 duizend Bulgaarse werknemers. Het aantal zzp’ers nam iets af, waarschijn­lijk als gevolg van de discussie rond schijnzelf­standighei­d.

In procenten ziet het er misschien nog spannend uit, maar in absolute aantallen is het natuurlijk peanuts, zegt Jan Latten, hoofddemog­raaf van het CBS. Hij weet niet in welke sectoren de Bulgaren en Roemenen aan het werk zijn. Maar vermoedeli­jk kiezen ze net als hun collega’s uit Polen vooral voor seizoenswe­rk in de land- en tuinbouw. Lang niet alle immigrante­n vestigen zich hier permanent. “Het is een bekend fenomeen: veel OostEurope­anen komen hier een paar maanden werken en gaan dan weer terug naar huis”, zegt Latten.

Dat de animo uit Roemenië en Bulgarije om naar Nederland te komen groeit, is niet verbazingw­ekkend, zegt Godfried Engbersen, hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universite­it Rotterdam. “Uit deze landen trekken ze traditiege­trouw meer naar Zuid-Europa en Istanbul. Daar gaat het nu economisch minder, terwijl het hier juist beter gaat.” Veruit de meeste migranten komen om te werken. Zo had bijna driekwart van de migranten uit Midden- en OostEuropa een baan als werknemer of als zelfstandi­ge. Van de 205 duizend Polen in Nederland heeft 80 procent een baan. In 2014 kwamen er 3 duizend Poolse werknemers bij en in 2015 groeide het aantal Poolse werknemers met nog eens 6 duizend naar 156 duizend. Het aantal Poolse migranten met een uitkering bleef gelijk op 14 procent. In de meeste gevallen ging het om een WWuitkerin­g. Disclaimer: Het CBS weet niet hoeveel EUimmigran­ten zonder werk in Nederland zijn die niet zijn ingeschrev­en bij een gemeente. (de Volkskrant)

 ??  ?? Een derde van alle migranten komt uit Midden en Oost-Europa. (Nu)
Een derde van alle migranten komt uit Midden en Oost-Europa. (Nu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname