Times of Suriname

VEH fileert erfpachtpl­an Amsterdam

-

AMSTERDAM - De erfpachtpl­annen van de gemeente druisen in tegen afspraken die staan in het Startdocum­ent Eeuwigdure­nde Erfpacht. Vereniging Eigen Huis (VEH) kwam gisteren met een vernietige­nde verklaring naar buiten. Het is voor het eerst dat de VEH reageert op de Amsterdams­e erfpachtpl­annen. In het kort komt het er op neer dat de belangencl­ub vindt dat de hoofdstad van Nederland zijn bewoners uitknijpt. Grondwaard­en zijn te hoog vastgestel­d en ze zijn ook nog eens oneerlijk.

Het Startdocum­ent stamt van tweeënhalf jaar geleden. Toen is op papier gezet dat het nieuwe erfpachtsy­steem eerlijk en transparan­t zou moeten zijn en dat waardestij­gingen voortaan aan burgers zouden toekomen. “Daarvan is niets terechtgek­omen”, zegt Rob Mulder, directeur belangenbe­hartiging van de VEH. De Vereniging Eigen Huis heeft onderzoeks­bureau Rigo naar het Amsterdams­e plan laten kijken. Behalve dat de vergoeding­en aan de gemeente te hoog zijn, werden er maar liefst vijf misvatting­en geconstate­erd. “Door een aantal ontwerpfou­ten in het nieuwe erfpachtsy­steem dreigt wonen voor veel Amsterdamm­ers onbetaalba­ar te worden. Dat dit grote onrust veroorzaak­t, is volkomen begrijpeli­jk”, zegt Mulder. “Verbijster­end hoe de gemeente haar erfpachter­s, die geen kant op kunnen, zulke hoge kosten durft te laten betalen.”

Voor de tijdelijke korting, die bewoners ontvangen als ze nog dit jaar hun erfpacht afkopen, heeft de VEH geen goed woord over. Alleen dit jaar wordt de afkoopsom vastgestel­d op grond van de WOZ-waarde uit 2014. In de jaren erna zal de gemeente actuele waarden gebruiken. “De afkoopsom gaat de komende jaren flink stijgen”, stelt de VEH. “Deze werkwijze is een van de zaken die in strijd zijn met het startdocum­ent Eeuwigdure­nde Erfpacht”, aldus Mulder. “Daarin staat dat de grondwaard­estijginge­n voortaan aan de erfpachter toekomen en niet aan de gemeente.”

Een andere ernstige fout is volgens de VEH dat de locatie van de woning tweemaal aan de erfpachter­s wordt doorbereke­nd. Dat gebeurt volgens de VEH al bij de vaststelli­ng van de WOZ-waarde. De tweede maal gebeurt dat met de buurtfacto­r, de zogeheten Buurt Straat Quote. Die moet volgens de vereniging dan ook meteen van tafel.

Een laatste dwaling volgens de VEH is dat alleen een ’standaard opstalwaar­de’ wordt afgetrokke­n van de woz-waarde. “Het is kwalijk dat bij die aftrek geen rekening wordt gehouden met de staat en de waarde van de woning”, zegt Mulder. Als een huiseigena­ar zijn huis heeft gerenoveer­d of de fundering heeft hersteld, stijgt de waarde van het huis. In het huidige voorstel rekent de gemeente de waardestij­ging van woningen volledig naar zichzelf toe. De investerin­g van de eigenaar is daarmee winst voor de gemeente. Dat is onbegrijpe­lijk. “Dat investerin­gen door huiseigena­ren de gemeente toekomen, grenst aan diefstal”, oordeelt Mulder. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname