Times of Suriname

Trump waarschuwt Israël voor bouwen nederzetti­ngen

-

ISRAEL - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft Israël gewaarschu­wd en gezegd dat het moet stoppen met het aankondige­n van de bouw van nieuwe nederzetti­ngen, meldt de Jerusalem Post.

Een functionar­is van het Witte Huis zei tegen de krant dat alle partijen moeten stoppen met eenzijdige acties. Washington bevestigt daarmee dat het streeft naar een tweestaten­oplossing. Volgens de vertegenwo­ordiger van het Witte Huis ondermijne­n de aankondigi­ngen van nieuwe nederzetti­ngen de pogingen van Trump om vrede te krijgen in het Midden-Oosten. Het Witte Huis kwam later met een officiële verklaring: “We denken weliswaar niet dat het bestaan van nederzetti­ngen een belemmerin­g is voor vrede maar de bouw van nieuwe nederzetti­ngen en uitbreidin­gen over de huidige grenzen helpt wellicht niet in het bereiken van vrede.” De regering van Trump heeft nog geen officiële positie ingenomen over de bouw van nederzetti­ngen. De verklaring van donderdag is milder dan eerdere pro-Israëlisch­e standpunte­n van Trump.

In de verklaring staat dat de VS ernaar uitkijkt om erover te discussiër­en wanneer de Amerikaans­e president op 15 februari de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu ontmoet. De Israëlisch­e VNambassad­eur Danny Danon zei dat het nog te vroeg is om te zeggen wat de uitspraken van Trump voor gevolgen hebben. “Ik zou dit niet omschrijve­n als een U-bocht van de Amerikaans­e regering, maar de kwestie staat duidelijk op haar agenda’’, zei Danon. “We zullen het niet altijd over alles eens zijn.” Israël kondigde in de eerste twee weken van Trumps presidents­chap aan in totaal 5.500 nieuwe woningen op de Westelijke Jordaanoev­er te gaan bouwen. De verklaring van het Witte Huis komt mogelijk als een teleurstel­ling voor Netanyahu, die hoopte dat Trump groen licht zou geven voor het bouwen van nieuwe gebouwen op de Westelijke Jordaanoev­er en Oost-Jeruzalem.

(NU.nl)

 ??  ?? Een Israelisch­e nieuwbouw nederzetti­ng op de Westelijke Jordaanoev­er. (Wall Street Journal)
Een Israelisch­e nieuwbouw nederzetti­ng op de Westelijke Jordaanoev­er. (Wall Street Journal)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname