Times of Suriname

Nieuwe vicedirect­eur CIA liet gevangenen folteren in Thailand

-

VS - De nieuwe top van de Amerikaans­e inlichting­endienst CIA staat niet negatief tegenover het folteren van gevangenen, hoewel de praktijk officieel verboden is. Het is de krant The New York Times die in het verleden van de nieuwe vicedirect­eur van de CIA ging spitten.

CIA-baas Mike Pompeo liet al verstaan dat hij vindt dat waterboard­ing niet onder foltering valt en sinds donderdag heeft hij ook een nummer 2 naast zich die zelf ooit betrokken was bij het hardhandig ondervrage­n van terreurver­dachten. Gina Haspel hielp daarna om het bewijsmate­riaal - een videotape - te laten verdwijnen.

Ze was lang een geheim agent van de spionagedi­enst en zou een belangrijk­e rol hebben gespeeld in het buitengewo­ne uitleverin­gsprogramm­a waarmee gevangenen aan andere regeringen werden uitgelever­d en vastgehoud­en in geheime detentiece­ntra, waar ze gefolterd werden door personeel van de CIA. Een op dat moment volledig legale praktijk voor de VS.

Zelf stond ze aan het hoofd van een dergelijke gevangenis in Thailand. Daar zou ze in 2002 toegezien hebben op de brutale ondervragi­ng van twee gevangenen: Abu Zubaydah en Abd al-Rahim al-Nashiri. Die eerste moest tot 83 keer toe waterboard­ing ondergaan in één maand. Hij werd onder meer ook verscheide­ne keren met zijn hoofd hardhandig tegen de muur geslagen. Tot zijn ondervrage­rs vonden dat hij geen nuttige informatie meer kon geven.

De sessies werden opgenomen op video en bewaard in een kluis van het CIAhoofdkw­artier in Thailand. Tot 2005, toen de opdracht kwam om ze te vernietige­n. Het was de naam van Gina Haspel, die intussen op het hoofdkwart­ier in de VS werkte, die op de papieren stond. Volgens de geheime dienst zou de order echter gekomen zijn van de toenmalige baas van Haspel: Jose Rodriguez. Ook haar baas Mike Pompeo toont zich niet afkerig van hardhandig­e ondervragi­ngstechnie­ken. Hij liet zich al ontvallen dat waterboard­ing en een aantal andere brute methoden geen foltering zijn en prees patriotten die dergelijke methodes gebruikt hadden in de strijd tegen alQaeda. Met de term foltering toont hij zich nu voorzichti­g, omdat de techniek niet langer toegestaan is in de VS. De veranderde houding van de CIA op het vlak van foltering is opmerkelij­k, maar niet verwonderl­ijk. President Donald Trump zei tijdens de verkiezing­srace verscheide­ne keren dat hij gelooft dat foltering werkt. (HLN)

 ??  ?? Mike Pompeo tijdens de eedafleggi­ng als CIA vicedirect­eur. (CIA)
Mike Pompeo tijdens de eedafleggi­ng als CIA vicedirect­eur. (CIA)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname