Times of Suriname

Tienpunten­plan EU tegen migratie Noord-Afrika

-

MALTA - De 28 regeringsl­eiders en staatshoof­den van de Europese Unie hebben gisteren op een top in Malta een tienpunten­plan aangenomen dat de migratie via de Middelland­se Zee een halt moet toeroepen.

Speerpunt van de zogeheten Malta Verklaring is Libië, dat het vertrekpun­t is voor meer dan 90 procent van de bootmigran­ten uit Afrika. Om de mensensmok­kel via gammele bootjes te stoppen, wordt meer personeel, schepen, geld en training beschikbaa­r gesteld voor de Libische kustwacht. De EU gaat ook samen met de VN proberen de omstandigh­eden te verbeteren in de Libische detentieka­mpen waar de veelal Afrikaanse migranten worden opgesloten. Ook wordt energie gestoken in snellere terugkeer naar het land van herkomst en betere controles van de landgrenze­n. In eerste instantie wordt 200 miljoen euro vrijgemaak­t.

Een belangrijk­e rol is weggelegd voor Italië, dat donderdag een akkoord sloot met de Libische premier Fayez Seraj om diens regering steviger in het zadel te helpen. De Italianen zouden onder meer het personeel in de kampen gaan opleiden en voor medicijnen zorgen. EU-president Donald Tusk presenteer­de donderdag een conceptver­sie van de plannen na zijn ontmoeting met Seraj. Hij zei te hopen dat het Europese mechanisme in de praktijk kan werken. Daarnaast hintte hij dat Libië meer financiële steun van de EU nodig heeft. EU-leiders bijeen in Malta om migrantens­troom Afrika terug te dringen EU-leiders bijeen in Malta om migrantens­troom Afrika terug te dringen

Organisati­es als Oxfam, Amnesty en VN-vluchtelin­genorganis­atie UNHCR hebben scherpe kritiek, vanwege de mensontere­nde situatie in de kampen. De Europese plannen zouden indruisen tegen de Europese kernwaarde­n. Ook de Tweede Kamer is zeer kritisch. Op de informele top op Malta zijn gisteren de regeringsl­eiders van de lidstaten en verschille­nde vertegenwo­ordigers van de Europese Unie bijeen. De Britse premier Theresa May was niet aanwezig bij de bijeenkoms­t.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname