Times of Suriname

Al-Qaida trekt zich terug na protest dorpelinge­n

-

JEMEN - Strijders van de terreurgro­ep al-Qaida (AQAP) hebben zich gisteren in het zuiden van Jemen weer teruggetro­kken uit de twee dorpen die ze een dag eerder hadden veroverd. Ze werden verjaagd door protest van de plaatselij­ke bevolking, zo meldt de lokale overheid.

“De strijders van al-Qaida hebben zich teruggetro­kken uit Loder en Chaqra nadat de bevolking zich uit protest verzameld hadden”, zo meldt een anonieme ambtenaar van de lokale overheid. De inwoners van die twee dorpen hebben tijdens die bijeenkoms­ten gezegd dat ze bereid waren om de wapens op te nemen tegen de jihadisten. De leden van de terreurgro­ep trokken zich daarop terug in de heuvels in de omgeving van beide dorpen.

Volgens een bron bij de veiligheid­sdiensten werd de terreurgro­ep daarbij maar weinig in de weg gelegd: de soldaten van het regeringsl­eger hadden zich uit protest terugtrokk­en tegen het laattijdig uitbetalen van hun soldij. Donderdag had de terreurgro­ep ook Ahwar veroverd, een andere dorp in Abyan. Jemen wordt sinds maart 2015 verscheurd door de strijd tussen milities die trouw zijn aan huidig president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi, en de sjiitische Houthi-rebellen die voormalig president Ali Abdullah Saleh steunen. De soennitisc­he terreurgro­epen al-Qaida en Islamitisc­he Staat (IS) maken van de chaos gebruik om hun positie te versterken in het zuiden van het land. In het Jemenitisc­he conflict mengt zich bovendien nog een coalitie van soennitisc­he landen, onder leiding van Saoedi-Arabië. Zij voeren luchtaanva­llen uit op de Houthi’s. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname