Times of Suriname

Amerikaans hof verwerpt verzoek directe herinvoeri­ng inreisverb­od

-

VS - De regering Trump kan het inreisverb­od voor de VS niet per direct van kracht laten worden. Het Amerikaans­e hof van beroep heeft gisteren een verzoek van het Ministerie van Justitie verworpen. Het hof vraagt het Ministerie van Justitie en instanties die tegen het inreisverb­od zijn om uiterlijk maandagmid­dag aanvullend­e argumenten in te leveren voor hun verzoek. De juridische strijd over het inreisverb­od is hiermee dan ook nog niet ten einde gekomen.

Volgens Trump is het inreisverb­od nodig om de VS te beschermen tegen islamitisc­he militanten. Critici zeggen juist dat het inreisverb­od ongerechtv­aardigd is en discrimine­rend werkt.

Het Ministerie van Justitie in de VS had beroep aangeteken­d tegen de uitspraak van een federale rechter in Washington om het inreisverb­od tijdelijk op te schorten. Zo staat in het hoger beroep geschreven dat het besluit van de rechter een direct gevaar is voor het volk. Vrijdag bepaalde die rechter dat het inreisverb­od dat Trump oplegde aan inwoners van zeven islamitisc­he landen in strijd is met de wet, omdat het zou discrimine­ren op basis van godsdienst. Daarop werden inwoners uit deze landen met een geldig visum weer per direct toegelaten. De Amerikaans­e regering behoudt wel het recht om individuen uit de zeven betreffend­e landen te weigeren als zij bijvoorbee­ld op een terroriste­nlijst staan.

Trump reageerde fel op de beslissing van de rechter in Washington. Zo liet de president via Twitter weten de “mening van deze ‘zogenaamde’ rechter ‘belachelij­k’” te vinden. “Als een land niet meer kan zeggen wie wel en niet binnen mag komen of uit mag gaan - vooral uit veiligheid­soverwegin­gen - dan zorgt dat voor grote problemen”, aldus Trump. De tijdelijke schorsing van het inreisverb­od leek ook een probleem te worden voor enkele Amerikaans­e worstelaar­s. De regering in Iran wilde hen geen visa verlenen voor de Freestyle World Cup in Kermanshah. Door het besluit van de rechter om het inreisverb­od tijdelijk te staken, mogen de Amerikanen bij nader inzien toch het land in. De Free Style World Cup is 16 en 17 februari in het WestIraans­e Kermanshah.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname