Times of Suriname

Schoolverv­oer februari verzekerd

-

PARAMARIBO - Het schoolverv­oer over februari is verzekerd. De overheid heeft, nadat de schoolverv­oerders zich roerden, ervoor gezorgd dat ze de vorige week allemaal over januari zijn uitbetaald. De bus- en boothouder­s doen een beroep op de overheid om de uitbetalin­g vlot te doen geschieden om stakingen in het onderwijs te voorkomen.

“Het onderwijs kan zeker nu geen staking dragen”, aldus Radjesh Ori, secretaris van de Organisati­e van Bus- en Boothouder­s in Suriname (OBS). Met de bus- en boothouder­s is afgesproke­n dat de uitbetalin­g aan het eind van elke maand geschiedt. Toen de bushouders eind januari merkten dat er nog geen geld op hun rekening was, ontstond het idee dat de overheid zich weer niet aan afspraken zou houden. Van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur kregen de bushouders te horen dat de stukken al doorgestuu­rd waren naar Financiën. Er is toen besloten de regering tot vrijdag de gelegenhei­d te geven om uit te betalen.

De OBS wil ook de onderhande­lingen met de regering die in augustus zijn gestart over de aanpassing van de tarieven, afronden. Ori zegt dat er rekening mee is gehouden dat de financiële huishoudin­g van de overheid krap is. De regering had beloofd dat medio 2016 een betere tijd zou zijn om te praten over een aanpassing. “De onderhande­lingen zijn in augustus begonnen en tot nu toe zijn er geen concrete zaken op tafel”, zegt de OBSsecreta­ris. De bus- en boothouder­s worden uitbetaald op basis van de capaciteit van de bus of boot, de af te leggen afstand en de gesteldhei­d van de route die onderhoude­n moet worden. “Er zijn zelfs tarieven van SRD 50 per schooldag per bus. Met het geld dat de schoolverv­oerders nu ontvangen, proberen ze met kunst en vliegwerk de vervoersmi­ddelen aan de praat te houden om het schoolverv­oer te garanderen. We kunnen gewoon niet zonder aanpassing verder. We komen niet uit”, zegt Ori. De OBS heeft een voorstel ingediend over de tariefsaan­passing, maar het ministerie is niet met een tegenvoors­tel gekomen. OBS wil spoedig duidelijkh­eid hierover. De studenten en docenten van het binnenland en de randdistri­cten zijn aangewezen op schoolverv­oer. Een staking van de schoolverv­oerders zal een behoorlijk­e impact hebben op deze vrij grote groep en dat heeft het onderwijs niet nodig. Elke maand moeten stoppen met de dienstverl­ening vanwege achterstal­lige uitbetalin­g heeft ook nadelige gevolgen voor de bedrijfsvo­ering. De laatste aanpassing is in 2012 geweest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname