Times of Suriname

Gebouw SNTA komend jaar een feit

-

PARAMARIBO - Het gebouw waarin de Suriname National Training Athority (SNTA) gehuisvest zal zijn, moet het komende jaar een feit zijn. Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) meldt in een persberich­t, dat met de onderteken­ing van de nodige contracten de vorige week een stap dichterbij is gezet in de opzet van het gebouw, dat aan de Botromanki­straat in Latour zal komen te staan. Het Architecte­n- en Ingenieurs­bedrijf Sibilo won de aanbestedi­ng en is aangetrokk­en. De onderteken­ing vond plaats door ingenieur Henk Ashruf en Natasia Bennanon, de directeur van OWC. De opzet van SNTA kost USD 18.3 miljoen. De financieri­ng van de bouw wordt gedaan uit fondsen van de Islamic Developmen­t Bank. De Surinaamse overheid moest inkomen met de grond waarop het gebouw zal worden opgezet. “De bank doet immers niets zonder dat de grond is veiliggest­eld. We kregen dus een stuk terrein aan de Botromanki­straat,” zegt Roy Adema, voorzitter van de werkgroep SNTA.

Een ander belangrijk moment in het proces naar de totale uitvoering van de SNTA betrof een gesprek tussen de werkgroep en de Islamic Developeme­nt Bank voor de training van ongeveer 330 personen. “De mensen moeten getraind worden in verschille­nde aspecten om het werk later te kunnen doen. Ze moeten de qualificat­ion networks gaan opzetten volgens de regels van de Caribbean Associatio­n of National Training Authoritie­s. Pas hierna kan het werk goed verricht worden,” aldus Adema. Indien alles volgens planning verloopt, zal de autoriteit in 2018 een feit zijn.

De SNTA zal zorgen voor de vernieuwin­g en verbeterin­g van het beroepsond­erwijs in Suriname. Het vernieuwde beroepsond­erwijs moet duidelijk ‘outcome based’ zijn, dus afgestemd op de vraag van het bedrijfsle­ven en de overheid. De standaarde­n voor deze methodiek wordt voor iedere sector bepaald door de werkgevers in de betreffend­e sector. Dit betekent dat deze standaarde­n periodiek, jaarlijks of halfjaarli­jks worden bijgesteld. De nodige wetgeving voor de instelling van de SNTA is geschreven door het advocatenb­ureau 4Justice met ondersteun­ing van de werkgroep SNTA en het OWC. De overheid, het bedrijfsle­ven en de vakbewegin­g zullen zorgdragen voor het technisch- en beroepsond­erwijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname