Times of Suriname

Houston Rockets eert Yao Ming

-

BASKETBAL - Het is één van de meest markante basketbalv­erhalen van de afgelopen jaren. In maoïstisch China worden een boomlange man en vrouw, beiden basketball­ers, samengebra­cht met als doel een lang kind voort te brengen. Bizar genoeg slaagt dit plan en in 1980 wordt Yao Ming geboren. Het kind zou uitgroeien tot een 2.29 m lange reus, de beste basketball­er in de geschieden­is van China en een held voor Houston Rockets. Yao Ming heeft een aantal jaren de Chinese basketbalc­ompetitie gedomineer­d voordat hij in 2002 de overstap maakte naar de NBA. In de jaarlijkse draft werd hij in 2002 als eerste gekozen door Houston Rockets. Hij werd de eerste Chinees die in de NBA speelde. Het begin van Mings carrière ging moeizaam. Menig analist voorspelde dat Ming het niet zou redden in de NBA en de center speelde met de druk van een miljard landgenote­n op zijn schouders. De eerste wedstrijde­n maakte Ming een slechte indruk, maar in zijn achtste wedstrijd, tegen Los Angeles Lakers, schoot hij alles raak, eindigde met 20 punten en de ban was doorbroken.

De impact van Ming op Houston Rockets was eerlijk gezegd niet zo groot. Zijn carrière duurde maar negen jaar en in deze periode werd hij geplaagd door blessures. In die negen jaar wist Rockets maar één keer een play-off-serie te winnen. Ming was echter veel meer dan een speler op een basketbalv­eld. De Chinees was de beste ambassadeu­r die de NBA zich kon wensen. Ming is door de fans negenmaal uitgeroepe­n tot all star en is opgenomen in de basketbal hall of fame.

Na de plichtpleg­ingen werd Mings shirtje met nummer 11 opgehesen naar het plafond. Het hangt er nu naast de kampioensc­hapsvlagge­n van 1994 en 1995 en naast de shirtjes van Clyde Drexler, Calvin Murphy, Moses Malone, Hakeem Olajuwon en Rudy Tomjanovic­h.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname