Times of Suriname

Gezonde eigenschap­pen van de Noni vrucht

-

De Noni vrucht wordt populairde­r vanwege de gezonde eigenschap­pen. Het sap van de Noni wordt gebotteld en verkocht over de hele wereld. Wat is er zo gezond aan de Noni?

Waar komt de Noni vrucht vandaan?

De Noni vrucht komt oorspronke­lijk uit Panama. Inmiddels groeit de boom in verschille­nde tropische gebieden zoals Hawaii, Australie, Suriname, de Antillen en Centraal Amerika. De Noni komt in het wild voor, maar wordt tegenwoord­ig ook geteeld, doordat de vrucht steeds populairde­r wordt voor consumptie.

Wat is een Noni vrucht?

De Noni vrucht is een lelijke vrucht die een beetje lijkt op een aardappel met rare spikkels. De smaak van de Noni is erg bitter en de geur is verschrikk­elijk (stinkende kaas). De Noni groeit aan een boom, die het gehele jaar door vrucht draagt. De vrucht wordt dan ook niet geconsumee­rd vanwege de bittere smaak, maar vanwege de gezonde eigenschap­pen.

Waarom is de Noni zo gezond?

Er worden aan de Noni vrucht verschille­nde gezondheid­sbevordere­nde eigenschap­pen toegewezen. Zo zou de vrucht goed zijn tegen kanker, pijn, darmproble­men, huidproble­men, geestelijk­e problemen, verbrandin­g van de huid en het zou een goede celgroei bevorderen. Enige nuancering is hier op zijn plaats. De Noni vrucht is namelijk geen geneesmidd­el. Bovendien wordt de Noni vrucht nogal eens gepresente­erd als een wondermidd­el. Wanneer dit het geval zou zijn, dan zou de Noni al lang als geneesmidd­el gebruikt worden. Desalniett­emin kunnen mensen met kwaaltjes door het gebruik van Noni sap of capsules minder last hebben van de betreffend­e kwaaltjes. Er doen verhalen de ronde dat de Noni vrucht de genezing van kanker kan bevorderen, maar dit is tot op heden nog niet voldoende wetenschap­pelijk aangetoond. De Noni vrucht bevat veel antioxidan­ten, waarvan wel bewezen is dat dit de gezondheid bevordert.

In welke vorm is de Noni te gebruiken?

De Noni vrucht wordt verwerkt tot sap. Dit sap wordt meestal vanwege de bittere smaak gearomatis­eerd met een lekkere smaak of gemengd met een andere soort sap, bijvoorbee­ld framboos of druiven. Daarnaast wordt de Noni verwerkt in capsules die kunnen worden met water.

ingenomen

Zijn er bijwerking­en wanneer je de Noni gebruikt?

In principe kent het gebruik van de Noni geen bijwerking­en, alleen mensen die last hebben van een hoog kaliumgeha­lte in het bloed, moeten de Noni laten staan. De Noni bevat namelijk een hoog gehalte aan Kalium. Vroeger dacht men in bepaalde landen dat de Noni giftig was. Dit vanwege de vieze geur en de bittere smaak.

(Mens en Gezondheid/Foto:

aloex.nl)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname