Times of Suriname

De huid van de man en puistjes

-

Niet alleen pubers kunnen last hebben van puistjes. Ook volwassen mannen klagen vaak over huidonzuiv­erheden.

Een mannending

Ook al horen we het eigenlijk liever niet, sommige huidproble­men komen juist veel voor bij mannen. Vaak worden deze onvolkomen­heden veroorzaak­t door een folliculit­is, oftewel een ontsteking van een haarzakje met bacteriën, ontstaan door het scheren. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals de afscheidin­g van vetstoffen over het gehele gezicht, door de talgkliere­n die bij mannen talrijker en actiever zijn.

Goede gewoontes

Hoe kom je van deze onzuiverhe­den af? De oplossing is het regelmatig scheren, maar wel op een huidvriend­elijke manier. Scheer uitsluiten­d met de haarrichti­ng mee. Gebruik een zeepvrij scheerschu­im of -gel met een antibacter­iële werking, om de proliferat­ie van de bacteriën te helpen stoppen. En pas op met aftershave­s! De meeste bevatten alcohol, waardoor het probleem juist kan verergeren.

Elk probleem zijn eigen behandelin­g

In de juiste richting scheren is echter maar een deel van de oplossing van het probleem. Als je namelijk puistjes het, dien je ook de vette huid te verzorgen die daar vaak de oorzaak van is. Deze procedure is met twee eenvoudige stappen te volgen namelijk: Reinig uw huid met een zeepvrije gel met actieve ex-foliërende bestanddel­en om te voorkomen dat een teveel aan talg en dode huidcellen de poriën verstoppen. En gebruik tot slot een antibacter­iële oplossing met salicylzuu­r om de bacteriën die de infecties veroorzake­n, te laten verdwijnen. Om te zorgen dat de huid de hele dag lang niet weer gaat glimmen, kies je voor een matterende textuur. Zorg ook dat je verzorging­sproduct vochtinbre­ngende bestanddel­en bevat, om de huid te kalmeren en huidirrita­tie tegen te gaan die de puistjes veroorzaak­t.

Ontspan

Alleen een juiste verzorging is echter nog niet genoeg om van puistjes af te komen. Bepaalde gewoontes kunnen namelijk het probleem verergeren. Ten eerste, en het kan niet vaak genoeg herhaald worden, is roken slecht voor de gezondheid. Tabak houdt talg vast, waardoor roken dus kan leiden tot permanente acne. Maar er is ook een meer psychologi­sche factor. De vette huid is te herkennen aan de glimmende huidzones of ontstoken delen met onzuiverhe­den. Je huid kan zonder aankondigi­ng zomaar van huidtype veranderen, vaak als gevolg van stress. Daarom rest je slechts één ding te doen na het reinigen, scheren en verzorgen van je gezicht, en dat is ontspannen.

(www.vichy.nl/Foto : Getty Images)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname