Times of Suriname

Is slaapmedic­atie schadelijk?

-

Hoeveel slaap een mens nodig heeft, varieert per persoon. Als je onrustig slaapt of vaak ’s nachts wakker ligt en je overdag niet fit voelt, en dit gebeurt een keer of vier per week, dan heb je last van slapeloosh­eid. Veel mensen grijpen dan naar slaap medicatie, maar zijn zich niet bewust van de gevaren ervan. Slaap medicijnen lossen het slaapprobl­eem ook niet op. Het is verstandig om slaapmedic­atie niet langer dan een week te gebruiken vanwege gevaar voor verslaving.

Gezond slaappatro­on

Wat een goed slaappatro­on is, verschilt sterk per mens. De één heeft genoeg aan vijf uur slaap, terwijl een ander minstens 10 uur slaap nodig heeft om goed te kunnen functioner­en. Ouderen krijgen over het algemeen minder behoefte aan slaap. Het heeft voor hen geen zin om langer in bed te blijven liggen.

Slapeloosh­eid

We spreken van slapeloosh­eid als een persoon meer dan 3 à 4 nachten per week niet in slaap kan vallen, onrustig slaapt of ’s nachts langdurig wakker ligt met als gevolg het niet fit voelen de volgende dag. Iedereen wordt wel eens wakker ’s nachts, of vroeg in de ochtend, maar dit hoeft dan niet meteen te duiden op slapeloosh­eid. Wie wel veel slechte nachten heeft en zich daardoor slecht voelt overdag, doet er goed aan om eens naar de huisarts te gaan. Verstandig is om van te voren eens bij te houden wanneer en hoeveel je wakker ligt en of je zelf daarvoor een oorzaak weet aan te geven. Verder wil een huisarts graag weten hoe laat je naar bed gaat en opstaat de volgende ochtend en wat je ’s avonds zoal doet voor het slapen gaan.

Slaaptable­tten slikken verstandig of niet?

Of het verstandig is om slaaptable­tten te gaan slikken, zal de huisarts bepalen. Slaapmedic­atie slikken lost de oorzaak van de slapeloosh­eid niet op, maar kan soms wel een goede tijdelijke oplossing zijn.

Werking van slaapmedic­atie

Benzodiaze­pines zijn de meest gebruikte soort slaapmedic­atie. Ze remmen de werking van het zenuwstels­el en maken je daardoor sloom en slaperig. De werkzame stoffen hebben nog een langdurig effect in het lichaam, zodat de bijwerking­en lang aanhouden. Een lichte slaaptable­t kan al 15 uur lang door blijven werken in het lichaam en een middel als valium is na 24 uur pas voor de helft afgebroken door het lichaam. Neem je dus dagelijks nieuwe tabletten in, dan verkeer je dus continu onder invloed van de medicijnen.

Enkele mogelijke bijwerking­en van slaaptable­tten: Verslaving

Sufheid

Lusteloosh­eid

Hoofdpijn

Vergeetach­tigheid Duizelighe­id

Somberheid

Prikkelbaa­rheid Onverschil­ligheid

Minder zin in seks

Onrustig worden of angstig

Stoppen na langdurig gebruik slaapmedic­atie

Als je langdurig slaapmedic­atie gebruikt, is het niet verstandig om zomaar te stoppen. Begin met stoppen in een rustige periode en bouw het langzaam af door bijvoorbee­ld de dosering iedere week met een kwart te vermindere­n. Door te snel stoppen met medicatie kunnen ontwenning­sverschijn­selen optreden:

Zweten

Hoofdpijn

Trillen

Duizelighe­id

Onrustig voelen

Angstig voelen

Toenemen van

slaapprobl­emen

Alternatie­f voor slaaptable­tten

Melatonine is een hormoon dat in de hersenen wordt aangemaakt als het donker wordt. Waarschijn­lijk bepaald dit hormoon voor een groot deel ons bioritme. Melatonine kan ook in tabletvorm ingenomen worden en is een goed alternatie­f voor slaapmedic­atie.

Goede nachtrust bevorderen

Ga op regelmatig­e tijden naar bed en blijf in het weekend niet veel langer in bed liggen. Drink zo weinig mogelijk koffie, thee, cola, alcohol of sportdrank­jes. Drugs, sigaretten en chocolade hebben een negatieve invloed op de slaap. Ontspan voor het slapen gaan, zorg voor een koele en donkere slaapkamer. Beeldscher­men geven veel licht af en remmen de melatonine afgifte. Lukt in slaap vallen niet binnen een half uur, ga even uit bed en probeer het later nog een keer

Alcohol als slaapmidde­l gebruiken?

Van alcohol ga je juist onrustig slapen. Het inslapen lukt vaak wel beter, maar voor de rest is de slaap vaak erg onrustig. Alcohol gebruik is dus juist sterk af te raden.

(Mens en Gezondheid/Foto: 4.bp.blogspot.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname