Times of Suriname

Wat oestrogeen met je emoties doet

-

Oestrogeen speelt gedurende het leven van een vrouw een belangrijk­e rol in het emotionele welzijn. Het effect van het hormoon oestrogeen kan per vrouw aanzienlij­k verschille­n. Vrouwen hebben vaker dan mannen last van stemmingsw­isselingen. Dit komt bij vrouwen met name voor tijdens of voor de menstruati­e, na de zwangersch­ap of voor of tijdens de menopauze. Je kunt je dan geprikkeld, onbegrepen, emotioneel, gestrest of somber voelen. Het is al langer bekend dat het hormoon oestrogeen hiermee samenhangt, maar hoe oestrogeen precies emoties beïnvloedt, blijft vooralsnog een mysterie voor de wetenschap.

Effect van oestrogeen in de hersenen

Het is dus nog niet exact bekend hoe oestrogeen ingrijpt op de vrouwelijk­e emoties. Het is wel bekend wat oestrogeen in de hersenen doet: Oestrogeen vermeerder­t de hoeveelhei­d serotonine en de hoeveelhei­d serotonine­receptoren in de hersenen. Serotonine is een neurotrans­mitter. De hoeveelhei­d serotonine in de hersenen beïnvloedt de stemming, slaap, seksueel gedrag, pijn en eetgedrag. Oestrogeen beïnvloedt de productie en effecten van endorfinen. Endorfinen zijn ook neurotrans­mitters. Endorfinen werken in de eerste plaats pijnonderd­rukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie, zoals de‘runners high’ bij duursporte­rs. Oestrogeen beschermt zenuwen tegen beschadigi­ng, en stimuleert mogelijk de zenuwgroei

Effect oestrogeen per individu

verschilt

Het is onmogelijk om te voorspelle­n wat deze effecten van oestrogeen betekenen per individu. Want ondanks de ogenschijn­lijk positieve effecten van oestrogeen op de hersenen, verbetert bijvoorbee­ld de stemming van veel vrouwen na de menopauze. Dat terwijl het oestrogeen­niveau na de menopauze erg laag is. Is het dan een teveel aan oestrogeen dat de moodswings veroorzaak­t of juist een tekort? Of is de ene persoon gevoeliger voor oestrogeen dan de andere persoon? Sommige experts geloven dat bepaalde vrouwen gevoeliger zijn voor de veranderin­gen in het oestrogeen­niveau. Niet de hoeveelhei­d oestrogeen zelf, maar de fluctuatie­s ervan zouden volgens hen de stemmingsw­isselingen veroorzake­n.

Oestrogeen en de menstruati­ecyclus

In het midden van de menstruati­ecyclus is er een piek in de hoeveelhei­d oestrogeen, waardoor de ovulatie plaatsvind­t. Daarna vindt er een plotseling­e daling plaats in het oestrogeen­gehalte. De rest van de maand daalt en stijgt het oestrogeen­niveau zeer geleidelij­k. Veel vrouwen ervaren voor of tijdens de menstruati­e lichamelij­k maar ook emotioneel ongemak. De ernst van dit ongemak verschilt sterk per vrouw. Ongeveer twintig tot veertig procent van de vrouwen heeft weleens last van het PreMenstru­eel Syndroom (PMS) in haar leven. Zo’n drie tot negen procent van de vrouwen heeft daarnaast te maken met Premenstru­al Dysphoric Disorder (PMDD), dit wordt beschouwd als een meer ernstige vorm van PMS. PMS is het optreden van klachten die beginnen in de tweede helft van de menstruati­ecyclus en die weer verdwijnen bij het begin van de menstruati­e.

Premenstru­al Disorder

Dysphoric

Vrouwen met PMDD ervaren zulke intense stemmingsw­isselingen dat het hun dagelijks functioner­en bijna onmogelijk maakt. Oestrogeen is hoogstwaar­schijnlijk betrokken bij deze stemmingsw­isselingen, maar op welke manier is nog niet bekend. Opvallend is dat de hoeveelhei­d oestrogeen bij vrouwen met PMS en PMDD bijna altijd normaal is. Wetenschap­pers vermoeden dat het probleem zit in de manier waarop het oestrogeen bij deze vrouwen praat tegen hersendele­n die betrokken zijn bij het emotionele welzijn. Een andere verklaring kan zijn dat vrouwen met PMS en PMDD gevoeliger zijn voor de normale fluctuatie­s van oestrogeen tijdens de menstruele cyclus.

Oestrogeen en een depressie na de bevalling

Een depressie na de bevalling (postpartum­depressie) wordt ook vaak in verband gebracht met het hormoon oestrogeen, maar ook met het hormoon progestero­n. Sommige vrouwen ervaren de eerste zes maanden na de bevalling een (zware) depressie. De abrupte daling van de hoeveelhei­d oestrogeen en progestero­n lijkt de meest logische oorzaak hiervan, maar de relatie is nog nooit hard bewezen. Daar komt bij dat sociale en psychologi­sche factoren ook meespelen in het krijgen van een postpartum­depressie.

Oestrogeen en de overgang

De overgang luidt het einde in van de vruchtbare periode van de vrouw. Na de laatste menstruati­e produceren de eierstokke­n geen oestrogeen meer. In de maanden of jaren voor de overgang kan je oestrogeen­niveau onvoorspel­baar en instabiel zijn. Mede hierdoor ervaart zo’n tien procent van de vrouwen al een depressie vóór de overgang. Sommige onderzoeke­n wijzen uit dat een oestrogeen­pleister deze depressiev­e klachten kan vermindere­n. Veel vrouwen slikken al extra hormonen om overgangsk­lachten te vermindere­n. Het effect hiervan zal per vrouw verschille­n, dus overleg altijd met je huisarts wat het beste is. Extra oestrogeen slikken is namelijk niet altijd zonder risico’s. Het verhoogt bijvoorbee­ld de kans op borstkanke­r. Als borstkanke­r in je directe familie voorkomt, worden hormoonsup­plementen afgeraden.

(DokterDoke­r.nl/Foto: img.

phpld.net)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname