Times of Suriname

Waarom hebben vrouwen slechtere tanden dan mannen?

-

Ze leven doorgaans gezonder, poetsen zorgvuldig­er en gaan vaker naar de tandarts. Toch hebben vrouwen slechtere tanden dan mannen. Een oud gezegde beweert dat elk kind de moeder een tand kost. Maar wat is daarvan waar? Problemen aan de tanden zijn voor veel vrouwen een voortduren­de bron van zorg, terwijl vrouwen eigenlijk vanaf de geboorte betere kansen hebben om gezond te overleven. Zo zijn ze als baby minder vaak ziek, ze leiden in de kindertijd maar half zo vaak aan chronische ziekten,ze ruineren als volwassene­n aanzienlij­k minder vaak hun gezondheid door alcohol, roken en stress dan hun mannelijke leeftijdge­noten.

Slechte tanden bij vrouwen geen gevolg van slechte levenswand­el

Alleen de tanden van vrouwen zijn inderdaad kwetsbaard­er dan die bij mannen. Aangetoond is dat daarvoor niet hun levenswand­el verantwoor­delijk is, maar vooral hun vrouwelijk organisme, hun vrouwelijk­e biologie.

Vrouwen doen aan preventie, mannen minder

Vrouwen en mannen vertonen bij tal van aandoening­en andere symptomen en reageren ook anders op farmacolog­ische en invasie therapieën. Ze vertonen vaak ook andere risicofact­oren voor het ontstaan en de progressie van een ziekte. Ook hun gedrag met betrekking tot hun gezondheid is anders: vrouwen nemen voorzorgsm­aatregelen en gaan regelmatig naar de dokter, mannen hebben die neiging minder. Ook in de tandheelku­nde zijn er geslachtss­pecifieke onderschei­den. Helaas zijn die verschille­n in het verleden vaak verwaarloo­sd.

Vrouwen hebben gemiddeld minder tanden

Mannen zijn meer nalatig met betrekking tot mondhygiën­e, gaan minder vaak naar de tandarts en hebben meer tandplak op hun tanden. Daarom hebben ze vaker last van ontsteking­en aan het tandvlees dan vrouwen. Maar ondanks dat hebben vrouwen in alle leeftijdsg­roepen, gemiddeld minder tanden dan mannen. Reeds op 20-jarige leeftijd hebben vrouwen gemiddeld een tand minder. Soortgelij­ke verschille­n zijn ook gemeld uit andere Europese landen, de Verenigde Staten en in ontwikkeli­ngslanden.

Op oudere leeftijd worden de verschille­n zichtbaar

Het probleem begint al in de kindertijd. Kleine jongens en meisjes lijden even vaak aan tandbederf (cariës). Op hun 15e jaar leiden meisjes echter aanzienlij­k meer aan cariës dan jongens. En dat is een trend die zich bij volwassene­n voortzet. En het beperkt zich niet alleen tot boren. Vrouwentan­den moeten ook vaker worden getrokken dan tanden van mannen. Op oudere leeftijd wordt het verschil heel duidelijk in het uiterlijk. Deze voor vrouwen ongunstige situatie wordt nog eens onderstree­pt door de cijfers van 65 tot 74-jarigen: vrouwen zijn op die leeftijd aanmerkeli­jk vaker tandeloos dan mannen. Onderschei­d in mondhygiën­e kan deze discrepant­ie niet verklaren: mannen ervaren tandenpoet­sen meestal als een sleur terwijl meisjes en vrouwen vaak een voorbeeldi­ge verzorging van hun tanden nastreven en ook vaker naar de tandarts gaan voor controle. Desondanks hebben ze slechtere tanden.

Hormoonhui­shouding is debet aan slecht gebit bij vrouwen

Een reden voor de slechtere gebitstoes­tand bij vrouwen, is gelegen in hun hormoonhui­shouding. Zo vindt door hun snellere “rijping” naar volwassenh­eid bijvoorbee­ld de wisseling van melktanden naar definitiev­e tanden eerder plaats dan bij jongens. De tanden van vrouwen zijn daarom langer aan een mogelijker­wijs cariës veroorzake­nd milieu in de mond blootgeste­ld. In het tandvlees bevinden zich hormoonrec­eptoren voor oestrogeen en progestero­n. Via deze receptoren bestaat er een wisselwerk­ing tussen hormoonspi­egel en tandvlees. Hormonale schommelin­gen kunnen daardoor een directe invloed hebben op tand- en mondgezond­heid.

Hormonale schommelin­gen tijdens de zwangersch­ap

Dergelijke schommelin­gen spelen bijvoorbee­ld tijdens de zwangersch­ap een belangrijk­e rol. De hormonale veranderin­gen leiden op dat moment tot een versoepeli­ng van het bindweefse­l. De gevolgen zijn een oppervlakk­ige tandvleeso­ntsteking, wat bloeding en zwelling van het tandvlees kan veroorzake­n.

(Mens en Gezondheid/Foto:

i.huffpost.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname