Times of Suriname

Wordt aan banden gelegd

-

PARAMARIBO - Aan de Corantijnr­ivier nabij de komt er een gezamenlij­ke hulppost van de politie en het Nationaal Leger. De grensovers­chrijdende criminalit­eit hangt zowel de Surinaamse als Guyanese autoriteit­en de keel uit en beide partijen zijn nu op een lijn dat er een optimale controle moet komen op het personen- en goederenve­rkeer. Een intentieve­rklaring tussen Suriname en Guyana is volgens minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie in de maak.

De minister wacht nog even op de pas geïnstalle­erde OWminister Jerry Miranda, zodat hij zich wat kan inwerken. Daarna wil zij direct met hem in conclaaf over de ordening van de Surinaamse kant van de Backtrack. Aangezien het transportb­eleid nu onder OW valt, wil Van Dijk-Silos met Miranda praten over het structurer­en van de Backtrack in een keer. “Het moet in een groter plaatje bekeken worden, want de situatie waar de boten aanmeren is onveilig en ik kan het niet daar laten. Dus als je iets doet, moet je het direct goed doen. Die studie is men bezig te doen. Ik was al begonnen met minister Rusland. Ik gun minister Miranda een week tot twee weken om zijn ministerie te kennen en dan gaan wij dat zeker aanpakken”, zegt de justitiemi­nister.

Zij onderkent de grote mate van illegalite­it die bijna oogluikend wordt toegestaan op de Backtrack. Die zal aan banden gelegd moeten worden, omdat deze de veiligheid en inkomsten van zowel Guyana als Suriname in gevaar brengen. “Er is veel grensovers­chrijdende misdaad daar: smokkelrou­tes, drugssmokk­el, gewone smokkel, het binnenkome­n van misdadiger­s van het Caribisch Gebied via de Backtrack”, aldus minister Van Dijk-Silos.

BC

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname