Times of Suriname

Onderzoeks­project officieel gestart

-

NICKERIE - Na jaren van voorbereid­end werk is Nickerie gereed om de actuele start van het te doen. Dat vond zaterdagmo­rgen plaats in de vergaderza­al van hotel Concorde, waar prof dr Maureen Lichtveld van de Tulane Universite­it in Amerika het project in details besproken heeft met en andere stakeholde­rs. Dit project houdt in dat er in Nickerie 200 zwangere vrouwen gerekrutee­rd zullen worden, waarbij gedurende vijf jaar de blootstell­ing aan pesticiden en zware metalen bij deze zwangeren onderzocht zal worden.

Onderzocht zal worden of de waarden invloed hebben op de ontwikkeli­ng van de baby’s van deze vrouwen. Dat is de stakeholde­rs zaterdag tijdens een presentati­e ook voorgehoud­en. De officiële naam van het project is Caribbean Consortium for Research in Environmen­t and Occupation­al Health (CCREO). Vanwege de lange naam is gekozen het project ‘Meki Tamara’ te noemen. Het ‘Meki Tamara project’ is het resultaat van een unieke samenwerki­ng tussen het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, de Tulane Universite­it in New Orleans, de Anton de Kom Universite­it van Suriname, ondersteun­d door de Caribbean Public Health Agency, CARPHA.

Het onderzoek zal zich richten op drie focusgebie­den, namelijk kwik vooral afkomstig van de goudmijnen en pesticiden uit de landbouw en medische planten. Volgens Lichtveld maken de onderzoeke­rs zich zorgen hierover, omdat enkele jaren terug onderzoeke­rs kwik gemeten hebben bij enkele zwangere vrouwen en jonge kinderen in een aantal dorpen in het binnenland. Dat onderzoek heeft toen uitgewezen dat vrouwen en kinderen een verhoogd niveau van kwik hebben. Dit betekent dat er een alertheid is van toxiciteit bij zwangere vrouwen en kinderen. Hierdoor is bij de onderzoeke­rs de bezorgdhei­d ontstaan van wat er gebeurt in de andere delen van het land. Lichtveld geeft aan dat kwik en pesticiden het hersenstel­sel aantasten, vandaar dat het belangrijk is dat de zwangere vrouwen zo vroeg mogelijk worden gerekrutee­rd. In het project worden de zwangere moeders onderzocht tijdens de zwangersch­ap en na de geboorte van het kind, terwijl de geborene wordt gevolgd totdat deze vier jaar oud is. Dit om na te gaan hoe hun hersenstel­sel zich ontwikkelt. Tijdens het onderzoek worden duizend zwangere vrouwen onderzocht waarvan 200 in Nickerie, 200 in het binnenland en 600 in Paramaribo.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname