Times of Suriname

Lucht- en waterkwali­teit Nederland moeten beter

-

BRUSSEL - De luchtkwali­teit en de kwaliteit van het oppervlakt­ewater moeten beter in Nederland, dat stelt de Europese Commissie in een evaluatier­apport over de uitvoering van het EUmilieube­leid dat gisteren in Brussel is gepresente­erd. De luchtkwali­teit in Nederland geeft vooral vanwege de files nog steeds reden tot ongerusthe­id. Bovendien moet Nederland zich meer inspannen voor de beschermin­g en het beheer van de natuur, door de druk vanuit de landbouw te vermindere­n. Vooral de concentrat­ie stikstof en fosfaat in oppervlakt­ewater als gevolg van overbemest­ing en de opeenhopin­g van stikstofdi­oxide en ozon in de lucht moeten worden aangepakt.

“Ondanks deze uitdaginge­n is Nederland al geruime tijd een voorloper in het milieubele­id”, aldus EU-commissari­s Karmenu Vella (Milieu). Nederland scoort zeer goed als het gaat om het nakomen van de EU-regels voor drinkwater­kwaliteit en afvalwater­behandelin­g.

Niet te spreken is het rapport echter over de vervuilend­e files, met name tijdens de spits. Het gebied Rotterdam, Amsterdam en Den Haag behoort tot de twaalf slechtst presterend­e stedelijke regio’s in de EU. Brussel spoort Nederland ook aan harder te trekken aan het vermindere­n van emissies in de atmosfeer. Vella wijst erop dat, hoewel het waterbehee­r over het algemeen goed is, ongeveer de helft van de rivieren, afwatering­skanalen en meren een te hoog gehalte aan stikstof en fosfaat bevat. Compliment­en zijn er voor de Green Deals, het doeltreffe­nde bestuur, het pionierswe­rk bij het in kaart brengen van ecosysteme­n en de benadering van duurzaam inkopen, een van de meest ambitieuze en succesvoll­e in de EU.

(NU.NL)

 ??  ?? DE LUCHTKWALI­TEIT IN NEDERLAND GEEFT VOORAL VANWEGE DE fiLES NOG STEEDS REDEN TOT ONGERUSTHE­ID. (Nu)
DE LUCHTKWALI­TEIT IN NEDERLAND GEEFT VOORAL VANWEGE DE fiLES NOG STEEDS REDEN TOT ONGERUSTHE­ID. (Nu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname