Times of Suriname

Opgepakte Ieren Amsterdam lid van de maffia

-

AMSTERDAM - De twee Ierse mannen die zondagavon­d op het Rembrandtp­lein in Amsterdam werden aangehoude­n met meerdere wapens op zak zijn gelieerd aan het beruchte Kinahan-kartel uit Ierland. Dat melden Ierse media. De politie werd zondagavon­d om kwart voor negen aangesprok­en door een man die stelde dat hij even daarvoor in een coffeeshop door een man bedreigd was met een vuurwapen. Eenmaal in de zaak bleek dat ook drie andere mannen bij het voor- val betrokken waren. Toen zij werden aangehoude­n trof te politie drie vuurwapens aan. Twee van de verdachten zijn 29 jaar en de andere verdachten zijn 37 en 23 jaar. De aangehoude­n mannen komen respectiev­elijk uit GrootBritt­annië en Ierland.

Volgens de Ierse nieuwszend­er RTE is een van de verdachten een vooraansta­and lid van het Kinahan-kartel, een beruchte Ierse misdaadorg­anisatie met nauwe banden met Nederlands­e gangsters. Zo werd de Kinahan- organisati­e in het verleden onder meer gelinkt aan wapen- en drugshande­laar Mink K. In april vorig jaar werd in een sjiek appartemen­t van de Kinahan-klan in Dublin de Marokkaans­e crimineel Naoufal ’Noffel’ F. aangehoude­n. Hij is volgens justitie een sleutelspe­ler binnen de ‘Mocro Maffia’. Zijn naam wordt, zowel op straat als in opsporings­kringen, in verband gebracht met meerdere liquidatie­s in de Amsterdams­e onderwerel­d.

Het Openbaar Ministerie lijkt te vermoeden dat Naoufal fungeert als moordmakel­aar die handelt in afrekening­en op bestelling. Op dit moment wordt hij verdacht van betrokkenh­eid bij een moordaansl­ag in Diemen eind 2015. Afgelopen vrijdag werd bekend dat hij voor die zaak wordt uitgelever­d aan Nederland. Wat de Ieren zondagavon­d in Amsterdam deden en waarom de man bedreigd werd, is onduidelij­k. De recherche heeft de zaak momenteel in onderzoek.

(NU.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname