Times of Suriname

Gemeente Amsterdam legt recordboet­e op om Airbnb

-

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft zowel een woningeige­naar als een bedrijf in Amsterdam een boete van bijna anderhalve ton opgelegd, omdat zij de nieuwe verhuurreg­els die de gemeente heeft opgesteld zouden overtreden. Het is de eerste keer dat Amsterdam dergelijke megaboetes voor illegale verhuur heeft opgelegd.

Dat bevestigt een woordvoerd­er van wethouder Laurens Ivens (Wonen). Volgens de gemeente verhuurde een woningeige­naar elf appartemen­ten in de Kerkstraat. Er zou sprake zijn van een illegaal hotel. Het sleutelbed­rijf Iamb&b helpt de eigenaar bij het verhuren door de huurders te screenen en bijvoorbee­ld de sleutels aan de huurders af te geven. Zowel de pandeigena­ar als Iamb&b heeft een boete van bijna anderhalve ton gekregen. Het hoofdstede­lijk bestuur heeft vorig jaar nieuwe regels ingevoerd voor woningverh­uur via Airbnb. Zo mag een woning maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd. In het pand mogen bovendien maximaal vier huurders verblijven. Als woningen langer verhuurd worden, kan er sprake zijn van illegale verhuur. Per appartemen­t heeft de gemeente een boete van 13.500 euro opgelegd wegens woningontt­rekking. “De appartemen­ten hebben echter een bestemming als woning en dienen ook als zodanig in gebruik te zijn”, zegt de woordvoerd­er van wethouder Ivens. Alle appartemen­ten waren geboekt via Airbnb bij één en hetzelfde sleutelbed­rijf. “De appartemen­ten waren uniform verbouwd en ingericht en zagen er allemaal een beetje hetzelfde uit met een tweepersoo­nsbed en een slaapbank of alleen een slaapbank en een keukentje en badkamer. De ingang van het pand en de appartemen­ten zelf waren, net als veel echte hotels, voorzien van een elektronis­ch slot dat met een keycard kan worden geopend.” Bovendien zijn de eigenaar en het sleutelbed­rijf gesommeerd om de toeristisc­he verhuur te staken.

“De boete verrast ons heel erg”, zegt eigenaar Dirk Minnebo van Iamb&b, die de boete gaat aanvechten. “Wij helpen de eigenaar met de verhuur van het pand en zijn ervan overtuigd dat dat niet illegaal is. Het lijkt eerder een politieke boete, want nu heeft de eigenaar een krantenkop dat er een megaboete is opgelegd.” Volgens Minnebo lijkt het erop dat de wethouder zijn huiswerk niet goed heeft gedaan. “Er is geen sprake van woningontt­rekking, want de woning heeft nooit in de woningvoor­raad gezeten. De gemeente wil een voorbeeld stellen en wij zijn de grootste partij die helpt met de verhuur van woningen. Het had de wethouder gesierd om met ons in gesprek te gaan.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? Toeristen met rolkoffers op het Museumplei­n in Amsterdam. (NRC)
Toeristen met rolkoffers op het Museumplei­n in Amsterdam. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname