Times of Suriname

Den Haag fel om tweet Wilders

-

DEN HAAG - Geert Wilders heeft een gemanipule­erde foto getweet die de indruk wekt dat D66-leider Alexander Pechtold in het verleden demonstree­rde met ‘Hamas-terroriste­n’. Zijn rivalen reageren fel op die valse suggestie. Pechtold spreekt over ‘een venijnige vorm van ophitsing’. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt de tweet van Wilders ‘Onverantwo­ord en laag. Wie nepnieuws tweet, gooit de eigen geloofwaar­digheid te grabbel.’

Pechtold wil nog niet zeggen of hij aangifte gaat doen tegen Wilders. ‘’Ik zeg niet gelijk nee. Maar misschien hoef ik het niet zelf te doen. Het Openbaar Ministerie kan ook actie ondernemen. Wilders kan ook zelf een keer zeggen: de vorige tweet was minder geslaagd. Wees een held. Het zou hem sieren en het zou hem sterker maken. ‘Wilders zelf is duidelijk niet van plan om zijn tweet terug te nemen. Hou op met klagen, dramaqueen,’ schreef hij gistermidd­ag weer op Twitter.’ Je stond zelf te demonstrer­en tussen Palestijns­e vlaggen, AFA-activisten en Hamasvrien­djes.’

De PVV-leider verwijst daarbij naar een demonstrat­ie vorige week op het Malieveld tegen Donald Trump. Daar zou ook een Nederlands­e Hamassympa­thisant bij zijn geweest. Net als vicepremie­r Lodewijk Asscher GroenLinks-leider Klaver was Pechtold ook bij die demonstrat­ie aanwezig. De gemanipule­erde foto die Wilders eerder op de dag rondstuurd­e over de D66leider circuleert al jaren op internet. In het verleden tweette hij ook al eens de onbewerkte foto van de manifestat­ie rond. De foto werd in 2009 gemaakt bij protesten tegen Wilders in het Verenigd Koninkrijk, naar aanleiding van zijn film Fitna. Wilders stuurde de tweet rond omdat een D66-wethouder vorige week zou hebben gezegd dat Amsterdam zich moet afscheiden als Geert Wilders ooit premier van Nederland wordt. De PVVleider suggereert dat de sharia dan de volgende stap kan zijn in Amsterdam. De beschuldig­ing van nepnieuws komt de laatste weken vaker voorbij op sociale media. Toen Geert Wilders vorige week een stekelig interview had met een journalist van Nieuwuur, zetten PVVaanhang­ers die rubriek weg als een verspreide­r van nepnieuws.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Volgens Wilders stond Alexander Pechtold (m)zelf te demonstrer­en tussen Palestijns­e vlaggen, AFA-activisten en Hamas-vriendjes. (Twitter)
Volgens Wilders stond Alexander Pechtold (m)zelf te demonstrer­en tussen Palestijns­e vlaggen, AFA-activisten en Hamas-vriendjes. (Twitter)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname