Times of Suriname

Recordaant­al burgerslac­htoffers door geweld Afghanista­n in 2016

-

AFGHANISTA­N - Het aantal burgerslac­htoffers door geweld in Afghanista­n bereikte vorig jaar het recordaant­al van 11.418, meldde de VN gisteren. Dat is een toename van 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. 3.498 burgers kwamen om het leven en 7.920 mensen raakten gewond.

Het groeiende aantal aanslagen door Islamitisc­he Staat (IS), een toename van luchtaanva­llen en een groeiend aantal sterfgeval­len onder kinderen zijn de belangrijk­ste oorzaken voor de toename. Veel burgers raakten daarnaast gewond door niet-geëxplodee­rde oorlogsmun­itie. Er waren vooral meer kindslacht­offers. 923 kinderen kwamen om het leven en 2.489 raakten gewond, het grootste deel door gevonden explosieve­n. Dat is een toename van 24 procent ten opzichte van 2015. “De plaatsen waar burgers veilig zouden moeten zijn, veranderen in slagvelden met zelfmoorda­anslagen in moskeëen, gerichte aanvallen op regionale kernen, markten en woonwijken, en het gebruik van scholen en ziekenhuiz­en voor militaire doeleinden”, zo stelt een VN-woordvoerd­er in een reactie op de cijfers. Volgens de VN werd 61 procent van de burgerslac­htoffers veroorzaak­t door partijen die de Afghaanse regering bestrijden, zoals de Taliban en IS.

De VN schrijft ten minste 4.953 doden en gewonden toe aan de Taliban, maar in 2016 nam het aantal slachtoffe­rs van IS volgens de onderzoeke­rs tienvoudig toe. Die terreurgro­ep maakt vaak leden van de sjiitische minderheid tot doelwit.

IS was voorheen amper actief in Afghanista­n, maar zou vorig jaar verantwoor­delijk zijn geweest voor 899 slachtoffe­rs.

De Afghaanse veiligheid­sdiensten veroorzaak­ten ongeveer 20 procent van de burgerslac­htoffers. Pro-regeringsm­ilities en internatio­nale troepen waren elk verantwoor­delijk voor zo’n 2 procent van de slachtoffe­rs. De VN zegt dat de Afghaanse regering vooral veel slachtoffe­rs maakt door zware wapens in te zetten in bewoonde gebieden.

Bovendien verwierf de Afghaanse luchtmacht meer toestellen en intensivee­rde de Verenigde Staten de luchtcampa­gne tegen IS en de Taliban. Dat veroorzaak­te een stijging van het aantal burgerslac­htoffers van luchtaanva­llen met 99 procent ten opzichte van 2015, aantallen die sinds 2009 niet zijn voorgekome­n. (NU.nl)

 ??  ?? De Australisc­he politie heeft in een jacht voor de kust van het oosten van het land 1.4 ton cocaine onderschep­t.
De Australisc­he politie heeft in een jacht voor de kust van het oosten van het land 1.4 ton cocaine onderschep­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname