Times of Suriname

Trump eind mei bij NAVO-top in Brussel

-

BELGIË/VS - Donald Trump is eind mei aanwezig bij een NAVO-top in Brussel. Dat heeft de Amerikaans­e president bevestigd in een telefoonge­sprek met NAVOchef Jens Stoltenber­g.

Hoewel Trump het militaire bondgenoot­schap eerder achterhaal­d noemde, benadrukte hij nu het belang van de alliantie. Beide leiders bespraken de voortgang in de strijd tegen terrorisme, de defensieui­tgaven van de 28 NAVOlidsta­ten en de noodzaak om de kosten eerlijker te delen. Ook de situatie en de vooruitzic­hten op vrede in OostOekraï­ne kwamen ter sprake. Stoltenber­g beklemtoon­de het belang van zowel dialoog als een stevige verdedigin­g tegenover Moskou.

Het is de bedoeling dat tijdens de top in Brussel het nieuwe NAVO-hoofdkwart­ier officieel wordt geopend. Tijdens zijn bezoek aan Europa woont Trump op 26 en 27 mei ook de G7-topconfere­ntie van rijke landen bij op Sicilië.

Een datum voor een top in Brussel tussen de EU en de VS is er nog niet. De voorzitter­s van de Europese Raad en de Europese Commissie nodigden Trump hier daags na zijn verkiezing voor uit. “De uitnodigin­g ligt nog op tafel. We staan in contact om een geschikt tijdstip te vinden’’, zei een commissiew­oordvoerde­r gisteren. De Amerikaans­e vicepresid­ent Mike Pence komt over twee weken naar Brussel voor gesprekken met EU- en NAVO-leiders.

Deze week reizen twee EU-commissari­ssen naar Washington. Dimitris Avramopoul­os (Migratie en Binnenland­se Zaken) bespreekt woensdag met de Amerikaans­e minister van Binnenland­se Veiligheid John Kelly mondiale migratie-uitdaginge­n en veiligheid­ssamenwerk­ing. EUbuitenla­ndchef Federica Mogherini heeft in de VS een ontmoeting met onder anderen minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname