Times of Suriname

Honderddui­zenden kinderen ondervoed

-

SOMALIË - In delen van Somalië dreigt volgens de Verenigde Naties dit jaar hongersnoo­d. Minstens 360.000 kinderen zijn ondervoed, ongeveer 70.000 van hen verkeren in levensgeva­ar en hebben dringend medische hulp nodig, zo staat in een VNrapport.

Volgens nieuwe schattinge­n zijn tot juni 6,2 miljoen mensen op humanitair­e hulp aangewezen, de helft van de bevolking. De VN maakt al melding van duizenden ondervoede vrouwen en kinderen die naar Ethiopië zijn gevlucht. De stroom vluchtelin­gen is het grootst in vier jaar.

In Somalië viel er in de afgelopen twee regenseizo­enen weinig neerslag, wat tot erge droogte leidde. De regentijd van april tot juni zal vermoedeli­jk slechts ‘minimale verbeterin­g’ brengen, vreest de VN. Delen van Somalië zijn bovendien door aanvallen van de islamistis­che terreurmil­itie Al-Shabaab nauwelijks toegankeli­jk voor hulpverlen­ers. De militanten pakken voedsel, dieren en land af van de bevolking.

Driekwart van de Somalische vluchtelin­gen die in Ethiopië aankomen zijn kinderen, die tot tien dagen te voet of in een ezelkarret­je hebben gereisd. Van de kinderen onder vijf jaar oud was het grootste deel ondervoed. In 2011 kwamen bij een hongersnoo­d in Somalië ongeveer 250.000 mensen om het leven.

Een woordvoerd­er van Al-Shabaab ontkent tegen persbureau Reuters dat er vluchtelin­gen uit het door de terreurmil­itie bezet gebied komen. “Dat heeft de VN verzonnen om donaties te krijgen door op de emotie te spelen.” Behalve de VN maakt ook hulporgani­satie Save the Children zich ernstig zorgen. “De grote vraag wordt of voedsel en water op tijd naar de gemeenscha­ppen gaan voor er een uittocht op gang komt”, aldus woordvoerd­er Charlie Mason. Kenia heeft plannen een vluchtelin­genkamp bij de Somalische grens te sluiten. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname