Times of Suriname

Professor ter dood veroordeel­d in Iran

-

IRAN - Een Iraanse wetenschap­per die voor een Belgische universite­it werkt, is ter dood veroordeel­d in zijn thuisland Iran waar hij wordt beschuldig­d van spionage. De 45-jarige Ahmadreza Djalali, werd in april 2016 opgepakt door de veiligheid­sdiensten toen hij een bezoek aan zijn familie wilde brengen.

Djalali werd vastgezet in een gevangenis in Teheran, waar hij zeven maanden in een isoleercel zat, zonder advocaat. Eens in de twee weken mocht hij telefonisc­h contact hebben met familie, zo meldt The Independen­t.

In mei merkten zijn collega’s van de Vrije Universite­it in Brussel (VUB) dat er iets mis was, toen Djalali niet op een cursus verscheen. Djalali werkt voor een onderzoeks­groep, verbonden aan de VUB en de Italiaanse UPOunivers­iteit in Navaro, waar hij lesgeeft aan dokters die zich bijscholen in rampengene­eskunde.

Aanvankeli­jk hielden de familie en collega’s de zaak stil om het Iraanse regime niet te frustreren, met het risico de situatie voor Djalali te verergeren. Maar na het doodvonnis hebben ze toch besloten aan de bel te trekken.

Volgens de Iraanse autoriteit­en is de nationale veiligheid in het geding. Ze verdenken Djalali van samenwerki­ng met wetenschap­pers uit vijandelij­k staten. De tijd dringt, want volgens de familie zou de doodstraf binnen twee weken worden uitgevoerd. De rector van de universite­it roept op tot actie. Met een online petitie hopen collega’s en familie het tij te keren. “Een wetenschap­per die belangrijk humanitair werk verricht, wordt zonder openbaar proces veroordeel­d en hem hangt de doodstraf boven het hoofd.” Inmiddels zijn er al vele duizenden handtekeni­ngen verzameld.

Waarschijn­lijk beslist een Iraanse rechter op 15 februari definitief of Djalali geëxecutee­rd wordt. Voordat de definitiev­e beslissing valt, willen de organisato­ren de petitie indienen bij de Iraanse president Hassan Rohani.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname