Times of Suriname

Turkije pakt meer dan 1.800 terreurver­dachten in een week op

-

TURKIJE - Turkse veiligheid­stroepen hebben binnen een week 1.829 verdachten van terreur gearrestee­rd, onder hen ook 820 vermoede aanhangers van de terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat (IS). Andere razzia’s waren gericht tegen mogelijke leden van de verboden Koerdische afscheidin­gsbeweging PKK, de Gülenbeweg­ing en tegen radicaalli­nkse groepen. Dat deelde Binnenland­se Zaken gisteren in Ankara mee. Turkije acht de in de VS wonende prediker Fethullah Gülen voor de mislukte staatsgree­p van juli 2016 verantwoor­delijk. De Gülenbeweg­ing wordt door Turkije beschouwd als een terreurorg­anisatie.

De meeste veronderst­elde IS-aanhangers werden zondag tijdens een grootschal­ige operatie opgepakt. Het was de grootste razzia tegen IS in Turkije in lange tijd. De Turkse overheid acht IS voor vele terreuraan­slagen in het land verantwoor­delijk. De terreurorg­anisatie eiste ook het bloedbad in de nachtclub Reina op oudejaarsa­vond in Istanboel op, waarbij 39 mensen werden doodgescho­ten.

De politie pakte na de aanval veel verdachten op en plaatste hen in voorlopige hechtenis. De uit Oezbekista­n afkomstige hoofdverda­chte zit in de cel. Of de huidige razzia’s wat te maken hebben met de moordparti­j in de nachtclub, is niet duidelijk.

(HLN.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname