Times of Suriname

Nog veel onduidelij­kheid over bevoegdhed­en kustwacht

-

PARAMARIBO - Rond de Wet Instelling Kustwacht is er nog veel onduidelij­kheid. Parlementa­riërs willen meer duidelijkh­eid over de bevoegdhed­en van de Kustwacht Autoriteit die sinds 2013 actief is. Voor hen is nog onduidelij­k tot waar de bevoegdhed­en van de kustwacht reiken in relatie tot die van het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname. Feit is dat de procureur-generaal in ieder geval niet positief heeft geadviseer­d, de kustwacht met opsporings­bevoegdhei­d uit te rusten.

Het voorstel is om gebruik te maken van de opsporings­bevoegdhei­d van de bemanning van kustwachtv­aartuigen en vliegtuige­n die aangelever­d zullen worden uit het leger en politiekor­ps. De kustwacht zal als autoriteit niet uitgerust worden met opsporings­bevoegdhei­d. Daar kan een goed deel van het parlement, onder wie Chandrikap­ersad Santokhi (VHP), geen touw aan vastknopen. “Laten we dat ding regelen. De kustwacht is uitgerust met controle, toezicht en opsporing. Maar die missie heeft de kustwacht wel. Anders heb je geen kustwacht.”

Santokhi stelt voor dat de kustwacht wel een afgebakend­e opsporings­bevoegdhei­d krijgt bij het ontdekken van strafbare feiten en aanhouding­en mag verrichten. Daarna wordt de politie ingeschake­ld die het verdere proces na overneemt.

Andre Misiekaba (NDP) heeft geen principiël­e bezwaren tegen het model dat op tafel ligt, waarbij de bemanning van vaartuigen wel uitgerust wordt met opsporings­bevoegdhei­d. Hij stelt de regering echter wel voor dit duidelijke­r uit te leggen om alle twijfels hierover weg te nemen. Misiekaba ziet ook niets mis aan het feit dat de

de

aanhouding kustwacht administra­tief onder het Ministerie van Binnenland­se Zaken komt te vallen. Ook in andere landen valt de kustwacht niet per se onder het Ministerie van Defensie zoals aanvankeli­jk gedacht zou worden.

Een harder standpunt heeft Celsius Waterberg (BEP). Die ziet juist dat de kustwacht een militaire macht wordt. “Laten we geen half werk doen.” BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname