Times of Suriname

DNA eist beschermin­g lokale pluimveese­ctor “Veertig procent importheFf­ing”

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren kamerbreed de regering onder druk gezet om de lokale pluimveese­ctor te beschermen. De oproep is meerdere malen gedaan, maar gisteren werden de duimschroe­ven harder aangedraai­d om daar daadwerkel­ijk werk van te maken. Van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt verwacht dat hij samen met zijn collega van Handel en Industrie (HI) werk ervan maakt dat de bij wet geregelde veertig procent importheff­ing op buitenland­se kip en kipproduct­en wordt ingesteld.

De wet is in 2004 geslagen, maar de regering maakt er niet optimaal gebruik van. De gedachte hierachter is volgens minister Algoe nog steeds gestoeld op het zo laag mogelijk houden van de prijs van kip in Suriname. Door zowel oppositie als coalitie is aangehaald dat daarmee de ontwikkeli­ng van de lokale markt en pluimveese­ctor wordt onderdrukt. Minister Algoe zegt dat hij samen met HIminister Ferdinand Welzijn zal nagaan in hoeverre het mogelijk is om alvast de import van kipdelen aan banden te leggen en alleen hele kippen onder gunstige belastingv­oorwaarden toe te staan. Hij vreest dat de kipprijs vanwege de importheff­ing hoog zal zijn en dat de lokale producente­n niet in staat zullen zijn om daar onder te liggen. Die hebben nu al problemen om een prijs te leveren die lager is dan de importkip. In de maak is om de sector incentives te geven, zodat de productiek­osten laag blijven.

Ook qua voedselvei­ligheid maakt het parlement zich zorgen over wat er allemaal aan hormonale bijwerking­en geïmportee­rd kunnen worden met kip en kipdelen uit het buitenland. Op een later tijdstip zal LVV concretere maatregele­n presentere­n aan het parlement. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname