Times of Suriname

CHW’ers zullen zwangere vrouwen begeleiden in ‘Meki Tamara project’

-

NICKERIE - Het project Meki Tamara waarbij 1000 zwangere vrouwen in Suriname en hun ongeboren kind onderzocht zullen worden op de blootstell­ing aan pesticiden en zware metalen, zoals kwik, om na te gaan of die waarden invloed hebben op de ontwikkeli­ng van de baby’s die uit de onderzocht­e vrouwen geboren worden, zal in Nickerie iets anders worden uitgevoerd dan de andere plaatsen in het land.

Dit zegt Maureen Lichtveld die het project coördineer­t. Zij geeft aan dat in het rijstdistr­ict elke zwangere vrouw die gerekrutee­rd wordt voor het onderzoek, begeleid zal worden door een Community Health Worker (CHW). De CHW’ers zijn mensen die in de zorg zijn of psycho counselers die verbonden zijn aan een niet gouverneme­ntele organisati­e (ngo). Zij zijn enige tijd geleden speciaal opgeleid om dit werk te doen en zijn volgens Lichtveld ook deel van het onderzoeks­team. Dat zal volgens Lichtveld maken dat het onderzoek in het district iets anders zal zijn. Zij geeft aan dat hiermee zal worden nagegaan of de vrouwen, indien zij speciale begeleidin­g en ondersteun­ing hebben tijdens het onderzoek, grotere en gezondere baby’s krijgen of de baby’s op tijd geboren worden en of hun hersenen zich beter zullen ontwikkele­n dan bij de andere 800 zwangere vrouwen die geen extra steun hebben. “Nickerie gaat een voorbeeld zijn voor de rest van Suriname vandaar dat het zo belangrijk is dat we het goed doen”, geeft Lichtveld aan. Zij zegt verder dat de vrouwen die onderzocht moeten worden van overal gerekrutee­rd zullen worden. “Van de markt, van de kapsalon of nagelsalon, overal waar wij vrouwen kunnen rekruteren.” Ze merkt op dat de CHW’ers op een heel speciale manier ondersteun­ing zullen geven aan de vrouwen. Ze zullen er niet alleen fysiek zijn om ze mee te nemen naar het laboratori­um bij wijze van spreken, maar ze gaan ook sms’jes gedurende de hele zwangersch­ap versturen naar de vrouwen. De sms’jes zullen volgens Lichtveld boodschapp­en bevatten als “heeft u uw medicijnen ingenomen”, “wat is uw bloeddruk vandaag”, “heeft u groente gegeten of genoeg water gedronken.”

Als dit model goed werkt, is het streven volgens Lichtveld om het in een ander project ook in te voeren voor geheel Suriname. Voor het Meki Tamara project worden in totaal 1000 zwangere vrouwen gerekrutee­rd uit de districten Nickerie, Paramaribo en Sipaliwini. In de hoofdstad worden er 600 zwangere vrouwen gerekrutee­rd terwijl de overige 400 in Nickerie en Sipaliwini worden gerekrutee­rd. AL

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname