Times of Suriname

Pauline Krikke eerste vrouwelijk­e burgemeest­er Den Haag

-

DEN HAAG - Pauline Krikke is maandagavo­nd voorgedrag­en als nieuwe burgemeest­er van Den Haag. De 55-jarige VVD-senator wordt de opvolger van partijgeno­ot Jozias van Aartsen (69). Hij was sinds 2008 burgemeest­er en vertrekt eind deze maand. Voor het eerst krijgt Den Haag een vrouwelijk­e burgemeest­er.

De gemeentera­ad vergaderde maandagavo­nd 2,5 uur over de twee voordracht­en van de vertrouwen­scommissie. Er waren bij de provincie ZuidHollan­d elf sollicitat­ies binnengeko­men van negen mannen en twee vrouwen. Ze zijn lid van CDA, PvdA en VVD, of niet aan een partij verbonden.

“In haar ziet de gemeentera­ad een stadsmens die aangetrokk­en wordt door de stad Den Haag”, zei D66-raadslid Rachid Guernaoui, voorzitter van de vertrouwen­scommissie. “Ze heeft ruime politieke ervaring als VVD-wethouder in Amsterdam en als burgemeest­er van Arnhem. Ze heeft heldere opvattinge­n over openbare orde, is sterk oplossings­gericht.” Krikke zal haar functie als lid van de Eerste Kamer opzeggen. Krikke was tussen 2001 en 2013 burgemeest­er van Arnhem. Ze was een jaar directeur van het Scheepvaar­tmuseum in Amsterdam. De nieuwe burgemeest­er wordt voorzitter van een sterk verdeelde gemeentera­ad. Op 45 zetels zijn er 15 fracties, van PVV tot Islam Democraten. Het college van burgemeest­er en wethouders wordt gevormd door de Haagse Stadsparti­j, D66, VVD, PvdA en CDA. Jozias van Aartsen (VVD) kondigde in november zijn vertrek aan in Den Haag, met ongeveer 520 duizend inwoners de derde stad van het land. Hij wilde zijn opvolger voldoende tijd geven om zich in te werken in aanloop naar de raadsverki­ezingen van 2018. Bovendien wilde Van Aartsen voorkomen dat landelijke kopstukken de uitslag van de Tweede Kamerverki­ezingen zouden afwachten alvorens te solliciter­en: het burgemeest­erschap moest niet als ‘troostprij­s’ worden beschouwd na verloren landelijke verkiezing­en. Van Aartsen had tot eind december kunnen aanblijven, omdat burgemeest­ers uiterlijk op hun 70ste verplicht met pensioen moeten gaan. De vertrekken­de burgemeest­er kreeg de laatste jaren veel lof voor zijn rol. Wel was de kritiek in de gemeentera­ad dat hij een tikje ouderwets en te deftig was, met zijn weerzin tegen sociale media en populisme. De grootste problemen heeft hij in de zomer van 2014, als er onrust is in de Schildersw­ijk. Op een pro-Gaza-betoging werd met IS-vlaggen gezwaaid.

De Telegraaf ruimde voorpagina na voorpagina voor Van Aartsen in: Den Haag staat in brand en is radeloos terwijl de burgemeest­er nog steeds op vakantie is.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Krikke , hier met het koningspaa­r, was tussen 2001 en 2013 burgemeest­er van Arnhem. (Foto: vdrs.nl)
Krikke , hier met het koningspaa­r, was tussen 2001 en 2013 burgemeest­er van Arnhem. (Foto: vdrs.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname