Times of Suriname

Statoil boekt verlies

-

STAVANGER - Statoil heeft in het vierde kwartaal een verlies geboekt op een licht lagere omzet, waarbij het positieve effect van de hogere olieprijs het negatieve effect van de lagere Europese gasprijzen en een aantal eenmalige lasten niet kon compensere­n. Dit bleek gisteren voorbeurs tijdens de publicatie van de kwartaalci­jfers van het Noorse energiebed­rijf. “Onder de huidige prijsnivea­u’s hebben we solide financiële resultaten gerealisee­rd bij de Noorse activiteit­en en de marketing en handelsdiv­isie”, aldus CEO Eldar Saetre. “Onze resultaten werden beïnvloed door het negatieve resultaat van onze internatio­nale activiteit­en, vanwege exploratie­boringen, hoge onderhouds­kosten en eenmalige lasten.”

Statoil heeft in het vierde kwartaal een negatief bedrijfsre­sultaat van 1,9 miljard dollar geboekt, in vergelijki­ng tot een winst van 152 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep boekte Statoil een nettoverli­es van 2,8 miljard dollar, tegen een verlies van 1,1 miljard dollar een jaar eerder. De omzet daalde in het vierde kwartaal met 3 procent van 13,1 miljard dollar naar 12,8 miljoen dollar.

Het concern verwacht dat de winstgeven­dheid van investerin­gen (ROCE), tegen een olieprijs van 70 dollar per vat, per 2020 boven de 10 procent zal bedragen. De autonome kapitaalui­tgaven zullen in 2017 naar verwachtin­g circa 11 miljard dollar bedragen. Voor 2017 voorziet Statoil een exploratie-activiteit­enniveau van circa 1,5 miljard dollar. Daarnaast verwacht Statoil in 2017 voor 1 miljard dollar aan extra efficiency­verbeterin­gen te kunnen realiseren, waarmee het totaal uitkomt op 4,2 miljard dollar.

Statoil wil een dividend uitkeren over het vierde kwartaal van 0,2201 dollar per aandeel.

(Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname