Times of Suriname

EU-landen moeten humanitair visum afgeven bij martelrisi­co

-

BELGIE - EU-landen moeten een humanitair visum afgeven aan mensen die in hun land een ernstig risico lopen om onmenselij­k te worden behandeld of gemarteld. Dat stelt advocaat-generaal Mengozzi van het Europees Hof van Justitie gisteren.

De zaak draait om een Syrisch christelij­k gezin met drie kinderen dat in oktober vorig jaar om een humanitair visum vroeg bij de Belgische ambassade in Libanon, uit vrees voor vervolging en marteling. Zij wilden vervolgens in België asiel aanvragen. Een gezinslid verklaarde te zijn ontvoerd en gemarteld. De Belgische Dienst Vreemdelin­genzaken weigerde het visum af te geven, met als belangrijk argument dat er geen verplichti­ng is om iedereen die in een rampzalige situatie verkeert toe te laten. Het gezin ging in beroep, waarop de zaak aan het hof in Luxemburg werd voorgelegd. Volgens de advocaat-generaal valt de situatie van het gezin onder het Europees recht. Daarom moet het Handvest van de grondrecht­en, waarin het martelverb­od is opgenomen worden gerespecte­erd. Het maakt daarbij niet uit of er een band is met het land waarvoor het visum wordt aangevraag­d.

Het staat volgens Mengozzi vast dat het gezin ‘een reëel risico liep op een uiterst onmenselij­ke behandelin­g en daarom moet het om beschermin­g kunnen vragen. België had het visum daarom niet mogen weigeren. Het maakt daarbij niet uit of de aanvrager een band heeft met het land waaraan het om een visum heeft gevraagd. De Belgische staatssecr­etaris Theo Francken (Asiel) had vanwege de verregaand­e implicatie­s voor het Europese asielbelei­d aan veertien andere EU-landen, waaronder Nederland, gevraagd om steun bij de rechtszaak. Het hof doet later dit jaar uitspraak. In veel gevallen volgen de rechters adviezen van de advocaat-generaal.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname