Times of Suriname

Criticus Poetin in coma door mysterieuz­e vergiftigi­ng

-

RUSLAND - Voor de tweede keer in zijn leven verkeert een Russische oppositiep­oliticus door mysterieus vergif in levensgeva­ar. Vladimir Kara-Moerza werd donderdag opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Moskou. Doktoren houden Kara-Moerza kunstmatig in coma, terwijl ze naarstig zoeken naar de oorzaak. Maandag diagnostic­eerden ze de politicus met acute vergiftigi­ng door een ongeïdenti­ficeerde substantie vertelde Kara-Moerza’s vrouw aan verslaggev­ers.

De symptomen lijken op die van twee jaar geleden, toen de politicus ook door vergif in kritieke toestand belandde. Kara-Moerza gelooft dat hij destijds is vergiftigd vanwege zijn politieke activiteit­en. Kara-Moerza is een felle criticus van president Poetin en diens regering. De afgelopen weken trok hij door Rusland met een documentai­re over zijn voormalige medestande­r Boris Nemtsov, die twee jaar geleden werd doodgescho­ten naast het Kremlin. Hij is vicevoorzi­tter van Open Russia, een organisati­e die verzet tegen het Russische regime steunt, opgezet door de voormalige olietycoon Michaïl Chodorkovs­ki.

In die hoedanighe­id schreef Kara-Moerza vorige maand een brief naar de Amerikaans­e senaat tijdens de hoorzittin­gen van Rex Tillerson, de inmiddels benoemde minister van Buitenland­se Zaken. In Rusland zijn grotere gevaren dan laster en gevangenze­tting voor mensen die zich verzetten tegen het regime, schreef Kara-Moerza. Hij riep de senaat op Poetins ontmanteli­ng van democratis­che institutie­s te betrekken bij nieuwe stappen in de relaties tussen Rusland en de VS. Kara-Moerza is de zoveelste Kremlincri­ticus die onder verdachte omstandigh­eden in het ziekenhuis belandt. De Russische dissident Aleksandr Litvinenko overleed in 2006 in Londen door vergiftigi­ng met het radioactie­ve polonium. Een Britse rechter concludeer­de vorig jaar dat de vergiftigi­ng werd uitgevoerd door de Russische geheime dienst, met ‘waarschijn­lijk’ medeweten van president Poetin. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname