Times of Suriname

Hoge leider al-Qaeda doelwit Amerikaans­e helikopter­aanval

-

JEMEN - Al-Qaeda-leider Qasim al-Rimi was het doelwit van de Amerikaans­e helikopter­aanval eind januari in Jemen. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven, maar al-Rimi wist te ontkomen.

Vertegenwo­ordigers van het leger laten aan NBC News weten dat het doel het oppakken of doden van al-Rimi was. De hoge leider van al-Qaeda wordt gezien als de derde meest gevaarlijk­e terrorist ter wereld, nadat hij in 2015 begon met het leiden van de Jemenitisc­he tak van de terreurgro­ep.

Het leger stelt te geloven dat al-Rimi nog steeds in leven is en in Jemen verblijft. Zondag bracht de terroriste­nleider een audioboods­chap naar buiten waarin hij Donald Trump aansprak. Volgens de vertegenwo­ordigers is bevestigd dat de boodschap inderdaad van al-Rimi afkomstig is. Het is niet duidelijk of al-Rimi zich ook begaf op de plek waar de aanval plaatshad. Het Witte Huis bestempeld­e de aanval eerder wel als een succes. Onder de dodelijke slachtoffe­rs waren veertien terroriste­n van al-Qaeda, inclusief een lokale leider en zijn beide broers, maar ook burgers. Bij de aanval overleed één Amerikaans­e soldaat en mogelijk de achtjarige Amerikaans­e Nawr al-Awlaki, de dochter van een belangrijk recruiter van al-Qaeda, die in 2011 werd gedood in Jemen. Volgens een hoge vertegenwo­ordiger van het leger ging bij de aanval van de Navy Seals alles mis dat mis kon gaan. Dat zei hij eerder bij NBC News. De bewoners van het huis waar de aanval op gericht was werden gealarmeer­d toen de soldaten onderweg waren, mogelijk door een blaffende hond, een drone die crashte of gesprekken over een walkie-talkie. Hierdoor kwamen Amerikaans­e grondtroep­en onder vuur te liggen. Daarbij kwam één Navy Seal om het leven. Het vuurgevech­t had in de vroege ochtend op 29 januari plaats in het landelijke district Yakla in de provincie al-Bayda.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname