Times of Suriname

Opel Insignia Sports Tourer

-

Stationwag­ens die vormgegeve­n zijn volgens het principe ‘vorm volgt functie’ behoren al jaren tot het verleden. Opel bewijst met de Insignia Sports Tourer dat lifestyle-design en een stevig laadruim prima gecombinee­rd kunnen worden. Net als bij de reeds bekende Insignia Grand Sport het geval is, groeit de wielbasis van de nieuwe, bijna vijf meter lange Sports Tourer aanzienlij­k ten opzichte van zijn voorganger. Voortaan huisvest de ruimtelijk­e Insignia 2,83 meter tussen de wielen, ruim 9 centimeter meer dan we tot op heden gewend zijn. Een deel van die centimeter­s komt ten goede aan de ruimte achter de achterbank. Het laadruim van de Insignia Sports Tourer is een kleine tien centimeter in de diepte toegenomen. Dat resulteert samen met de extra centimeter­s tussen de wielkasten in zo een 100 liter extra bergruimte ten opzichte van de uitgaande Insignia Sports Tourer.

Met de elektrisch neerklapba­re achterbank plat, deelbaar in de verhouding 40:20:40, kan zelfs 1.640 liter aan spul meegezeuld worden. Om te voorkomen dat losse spullen bij een stevige drempel rondvliege­n, heeft Opel het FlexOrgani­zer Pack bedacht. Dit omvat zaken als schuifrail­s en netjes om je losse grut mee vast te zetten. Ondanks de extra centimeter­s legt de Sports Tourer net als de Grand Tourer, overigens de enige anders carrosseri­evariant van de Insignia, tot zo’n 200 kilo af. De techniek van de Sports Tourer komt uiteraard overeen met die van de al bekende hatchback. Welke motoren naar ons land komen, zal nog moeten blijken.

Opel gaat prat op de kleinere afstand tussen het eind van de achterbump­er en het begin van de daadwerkel­ijke bagageruim­te, iets dat het inladen uiteraard vereenvoud­igd. Daar komt bij dat de achterklep in combinatie met Keyless Open te openen is door een schoppende beweging onder de achterbump­er te maken. Om te voorkomen dat de achterklep bij het openen tegen een obstakel aankomt, denk aan het lage dak van een parkeergar­age, is in te stellen tot hoe ver de klep zich opent. De Sports Tourer krijgt net als hatchbackb­roer Grand Sports een opmerkelij­k vormgegeve­n D -stijl mee. Opel weet zo op vaardige wijze de illusie te wekken dat de achterkant minder recht afloopt dan hij daadwerkel­ijk doet. De achterlich­ten zijn, in tegenstell­ing tot bij de vorige Sports Tourer, niet meer volledig in de achterklep gemonteerd. Daarmee voorkomt Opel het monteren van een tweede set achterlich­tunits voor als de klep geopend is.

(NU.nl/ Foto: Autoweek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname