Times of Suriname

Toyota Yaris is vernieuwd

-

Toyota heeft de vernieuwde Yaris naar voren geschoven. Medio januari trok Toyota met gepaste bombarie het doek van de Yaris WRC, een 210 pk sterke variant van de Yaris waarmee Toyota na jarenlange afwezighei­d in het segment van de compacte spierbunde­ls weer ruimte maakt voor krachtmeti­ngen. Het model was naast behoorlijk potent ook nog eens voorzien van een vernieuwde koets. Later dook in Japan de Vitz, de Japanse versie van de Europese Yaris, op met dezelfde buitenzijd­e. Nu is ook de gehele Yaris-familie van de nieuwe verpakking voorzien. De huidige Yaris is in de basis sinds 2011 ook in de Nederlands­e showrooms te vinden en de compacte Toyota ging in 2014 al onder het mes. Toyota is van mening dat de Yaris in grondig opgefriste vorm best nog even mee mag en voorziet de hatchback van meer dan alleen een aangepast exterieur met nieuwe verlichtin­g aan zowel voor- als achterzijd­e en een nieuwe grille. Zo behoort Toyota Safety Sense, een pakket met actieve veiligheid­ssystemen, voortaan tot de standaardu­itrusting. Dat betekent dat er voor zaken als Automous Emergency Braking, Lane Departure Warning, Automatic High Beam en Road Sign Assist niet meer bijbetaald hoeft te worden.

Op de motorenlij­st plaatst Toyota een nieuwe 111 pk en 136 Nm sterke 1,5-liter VVTiE viercilind­er benzinemot­or, een blok dat de 1.3 VVT-i vervangt. De vierpitter moet tot 12 procent zuiniger zijn terwijl hij zo’n 10 procent meer kracht levert. Uiteraard blijft de Yaris leverbaar als Hybrid, een variant die door aanpassing­en aan de motorsteun­en en dempers minder geluid maakt. Toyota zegt ook de besturing van de Yaris onder handen genomen te hebben. Ook in het interieur heeft Toyota wijziginge­n doorgevoer­d. Er zijn volgens het merk betere materialen toegepast en in het instrument­enpaneel vinden we voortaan een 4,2-inch metend kleurendis­play dat rijgegeven­s kan weergeven. Het stuurwiel is voortaan voorzien van pianolakzw­arte accenten. Verder nemen we nieuwe ventilatie­roosters en een herziene layout van het multimedia­scherm waar.

Nieuw is de Yaris Bi-tone, een uitvoering met een zwart gelakt dak en zwartkleur­ige raamstijle­n. Ook een deel van het front is in het zwart uitgevoerd. In het interieur moet de kleur van het exterieur terugkeren, denk aan een combinatie van blauw en zwart of grijs met brons en zwart. Ook nieuw zijn de uitrusting­sniveaus Executive en Premium. De vernieuwde Yaris beleeft zijn publieksde­buut in maart tijdens de Autosalon van Geneve.

(NU.nl/ Foto: Autoevolut­ion)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname