Times of Suriname

HI houdt informatie­sessie over basisgoede­renproject

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Handel en Industrie (HI) houdt informatie­sessies met diverse groepen in de sector over het basisgoede­renproject. Het ministerie meldt in een persberich­t dat er maandag een sessie met importeurs is geweest. De importeurs zijn, niet helemaal tevreden over de samenstell­ing van het pakket, dat van 60 basisgoede­ren afgeslankt is naar 15.

“U heeft als importeur de vrijheid om alle producten, waarvan u denkt dat die goed zijn voor de markt en voor u winstgeven­d zijn, te importeren. Waar wij naar streven, is om de basisgoede­ren toegankeli­jk en betaalbaar te maken voor de lage inkomensgr­oepen”, aldus minister Ferdinand Welzijn van HI.

Verder is het van groot belang dat de lokale producente­n in staat gesteld worden om te produceren tegen vergelijkb­are prijzen. Hierdoor kan de lokale productie en werkgelege­nheid gestimulee­rd worden en kunnen de inkomsten van het land worden verhoogd. De minister zei dat het niet de bedoeling is om de importeurs zijn wil op te leggen, maar dat hun input, inspanning en ideeën van eminent belang zijn voor het op gang brengen van de economisch­e bedrijvigh­eid. In het kader van het garanderen van de beschikbaa­rheid van basisgoede­ren tegen betaalbare prijzen, heeft HI in samenwerki­ng met het Ministerie van Financien kunnen bewerkstel­ligen dat voor een bepaald pakket basisgoede­ren, vrijstelli­ng van invoerbela­sting kon worden gerealisee­rd. Het ministerie hoopt hiermee verlichtin­g te brengen in de kosten van basisgoede­ren. Deze regeling duurt tot 31 december 2017. Voor importeurs bestaat de mogelijkhe­id om in aanmerking te komen voor onder andere volledige vrijstelli­ng van invoerrech­ten en omzetbelas­ting en gedeelteli­jke vrijstelli­ng van het statistiek­recht tot maximaal SRD 10. De importeurs hebben aangegeven dat zij het initiatief van de regering ondersteun­en en zullen zeker met HI samenwerke­n om dit project te helpen implemente­ren en eventueel te evalueren na enkele maanden. HI zal haar informatie­sessies voortzette­n met de winkeliers­vereniging­en en consumente­norganisat­ies om uiteindeli­jk te komen tot een prijslijst voor de geselectee­rde vijftien basisgoede­ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname