Times of Suriname

Winst Moller Maersk conform verwachtin­g flink lager

-

KOPENHAGEN - A.P. Møller-Maersk Group heeft in 2016 aan zijn eigen verwachtin­gen voldaan wat een flinke winstdalin­g betekent ten opzichte van het voorgaande jaar als gevolg van de malaise op de energiemar­kten. Dit maakte de Deense containerr­ederij gisteren bekend.

Het onderligge­nd resultaat kwam over het hele boekjaar uit op 711 miljoen dollar. De ondernemin­g had zelf gerekend op een resultaat van minder dan 1,0 miljard dollar. Het betreft een flinke daling ten opzichte van de 3,1 miljard dollar die het containerb­edrijf in 2015 omzette. Moller moest een nettoverli­es incasseren van 1,9 miljard dollar. Een jaar terug werd nog een winst behaald van 925 miljoen dollar. Het verlies ontstond door fikse afwaarderi­ngen van 2,8 miljard dollar verdeeld over de onderdelen Maersk Drilling en Maersk Supply Service en als gevolg van een ‘significan­t’ lager onderligge­nd resultaat.

Het rendement op investerin­gen was 2,7 procent negatief en ook de vrije kasstroom was negatief. Møller-Maersk besloot het dividend flink te verlagen, van 300 Deense kroon per aandeel over zowel 2014 als 2015 tot slechts 150 kroon per aandeel.

De containerr­ederij verwacht in 2017 dat de onderligge­nde winst zal stijgen ten opzichte van 2016. Hierbij tekenen de Denen wel aan dat de resultaten gevoelig zijn voor schommelin­gen in olieprijze­n en de tarieven voor containerv­ervoer. Die laatste laten een geleidelij­ke verbeterin­g zien. A.P. Møller-Maersk Group verwacht dit jaar tussen de 5,5 miljard en 6,5 miljard dollar te investeren. In 2016 bedroegen de investerin­gen nog 5,0 miljard dollar.

(Beursduive­l/Foto: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname