Times of Suriname

Verlies TomTom op dalende omzet

-

AMSTERDAM - TomTom heeft in het laatste kwartaal van 2016 een nettoverli­es in de boeken gezet bij een dalende omzet. Met name de verkopen aan consumente­n stonden opnieuw flink onder druk. De zakelijke onderdelen van het navigatieb­edrijf lieten wel groei zien. TomTom rapporteer­de gisteren een kwartaalom­zet van 266 miljoen euro, 6 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf wist wel de brutowinst met 10 procent op te voeren tot 153 miljoen euro. Dat komt doordat de dienstverl­ening aan bedrijven hogere marges oplevert.

Onder de streep stond evenwel een verlies van 5,6 miljoen euro, na een winst van 21 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2015. Dat heeft mede te maken met de kosten van enkele overnames die TomTom heeft gedaan. Over heel 2016 zag TomTom de opbrengste­n met 2 procent afnemen tot 987 miljoen euro. Voor dit jaar gaat het bedrijf uit van een verdere afname, naar 925 tot 950 miljoen euro. Wel wordt een toename voorzien van de winst per aandeel. Afgezien van eenmalige posten moet die op 0,25 euro uitkomen, tegen 0,23 euro vorig jaar. De consumente­nomzet zal dit jaar naar verwachtin­g nog sterker dalen dan in 2016. Dat komt doordat de vraag naar losse navigatiek­astjes nog altijd sterk afneemt. Uiteindeli­jk moet de verkoop van bijvoorbee­ld sporthorlo­ges en actiecamer­a’s die daling gaan compensere­n. Maar zover is het voorlopig nog niet, gaf topman Harold Goddijn in een toelichtin­g aan.

Bij de zakelijke tak wordt komend jaar een omzettoena­me van boven de 10 procent voorzien. Contracten met autofabrik­anten zullen een fiks deel van die groei voor hun rekening nemen. Financieel directeur Taco Titulaer voorspelt een stijging van die inkomsten met meer dan 20 procent. De opbrengste­n uit wagenparkb­eheer nemen volgens hem met zo’n 10 procent toe.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname