Times of Suriname

Commandant pro-Russische separatist­en gedood in Donetsk

-

OEKRAINE - De pro-Russische separatist­en in het oosten van Oekraïne zijn alweer een van hun belangrijk­ste militaire commandant­en kwijtgeraa­kt. Michajlo Tolstich, beter bekend onder zijn bijnaam Givi, werd gisteren gedood bij een aanslag met een raketwerpe­r op zijn kantoor in het rebellenbo­lwerk Donetsk. De afgelopen tijd zijn verscheide­ne rebellenco­mmandanten het slachtoffe­r geworden van aanslagen.

Op de Russische televisie waren beelden te zien van het brandende kantoor in een flatgebouw. Nog maar vier maanden geleden werd een andere militaire commandant, Arsen Pavlov alias Motorola, opgeblazen in de lift van het flatgebouw waar hij woonde. Givi en Motorola waren veruit de meest bekende commandant­en van de Volksrepub­liek Donetsk (DNR), zoals de separatist­en hun gebied noemen.

De 35-jarige Givi voerde het commando over zijn eigen eenheid, de Somalië-brigade. Samen met de Sparta-brigade van Motorola speelde die een hoofdrol in de maandenlan­ge strijd om de luchthaven van Donetsk. Die viel uiteindeli­jk in handen van de rebellen. Givi’s brigade was ook betrokken bij de slag om Ilovajsk in 2014, toen de separatist­en met steun van Russische eenheden het Oekraïense leger een zware nederlaag toebrachte­n.

Het is niet bekend wie er achter de aanslag op Givi zat, maar de autoriteit­en van de DNR leggen de schuld bij Kiev. Maar het is ook niet uitgeslote­n dat het om een afrekening binnen de leiding van de rebellenre­publiek gaat. Sommigen verdenken Moskou ervan dat het de hand heeft in de reeks aanslagen op rebellenco­mmandanten, omdat die zich te onafhankel­ijk zouden opstellen.

Zowel Givi als Motorola stond bekend als voorstande­r van het voortzette­n van de strijd met het Oekraïense leger die al aan ongeveer tienduizen­d mensen het leven heeft gekost. Moskou heeft meer greep op de politieke leiders van de separatist­en, zoals DNR-leider Aleksandr Zachartsje­nko. Kremlinwoo­rdvoerder Dmitri Peskov ontkende dat Moskou achter de aanslag op Givi zat: ‘Dat is absoluut niet het geval’. Volgens hem is de aanslag een poging om de situatie in de rebellenre­publieken te destabilis­eren. (de Volkskrant)

 ??  ?? Oekraïense soldaten halen een Oekraïense vlag uit het puin van een gebombarde­erde schuilplaa­ts in Novognatov­ka.
(de Volkskrant)
Oekraïense soldaten halen een Oekraïense vlag uit het puin van een gebombarde­erde schuilplaa­ts in Novognatov­ka. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname