Times of Suriname

Russisch oppositiel­eider uitgeslote­n van verkiezing­en na veroordeli­ng

-

RUSLAND - De Russische oppositiel­eider Alexej Navalny is door een rechtbank in de stad Kirov gisteren schuldig bevonden aan fraude. Hij kan nu niet deelnemen aan de presidents­verkiezing­en die in 2018 worden gehouden. Het Russische hooggerech­tshof bepaalde in 2013 dat de zaak over moest nadat het Europees Hof voor de rechten van de mens de veroordeli­ng totaal willekeuri­g en oneerlijk noemde. Navalny is nu alsnog veroordeel­d.

Iemand die in Rusland door een rechter is veroordeel­d, verliest het recht aan presidents­verkiezing­en deel te nemen. Navalny zou zich schuldig hebben gemaakt aan verduister­ing bij een bosbouwbed­rijf. De oppositiel­eider en zijn broer werden in 2013 veroordeel­d voor verduister­ing van omgerekend 440.000 euro. Navalny sprak toen van een politiek proces en ontkende alle beschuldig­ingen.

Het proces in 2013 werd opgestart drie weken nadat Navalny op zijn blog schreef dat president Poetin betrokken zou zijn bij een fraudezaak rond de aanleg van een oliepijple­iding in Siberië. Een dag voor zijn veroordeli­ng stelde hij zich kandidaat voor de burgemeest­ersverkiez­ingen in Moskou.

Door het wegvallen van de advocaat, sociaal activist en oppositiel­eider Navalny, ligt volgens waarnemers de weg van Poetin naar herverkiez­ing open die zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld. De 40-jarige Navalny is de leider van de Partij van de Vooruitgan­g. Algemeen wordt aangenomen dat Poetin hem het meest vreesde voor de verkiezing­en.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname